Patienten skal styre dialysebehandlingen

Nyhed
none

Nyremedicinsk Klinik på Sygehus Sønderjylland inddrager patienterne i dialysebehandlingen. Målet er, at patienten styrer dialysebehandlingen frem for, at dialysen styrer patientens liv.

For nogle patienter er dialyse en akutopstået situation, for andre har det været en del af deres hverdag længe. Fælles for dem alle er, at dialyse fylder meget i deres liv.

Men på Nyremedicinsk Klinik forsøger man at motivere patienterne til egenbehandling ved at tilrettelægge behandlingen efter patientens behov og ønsker, så patienterne kan bibeholde en hverdag med arbejde, deltagelse i familieliv samt sociale interesser. Det gør man ved at arbejde ud fra tre behandlingsformer som et fast tilbud. 

I dialyse på afdelingen eller i hjemmet

De tre behandlingsformer er self care, limited care og hjemme-hæmodialyse. Fælles for de to første er, at behandlingen foregår på afdelingen. Ved self care står patienten selv for at styre dialysen, mens der ved limited care er sundhedsfaglige med til for eksempel at igangsætte eller afslutte dialysen. 

Hjemme-hæmodialyse er dialyse foretaget i hjemmet af patienten selv, hvor patienten har et apparat til rådighed derhjemme, så patienten selv kan styre, hvornår på døgnet det passer at foretage dialysen. Disse behandlingsformer er, hvad ViBIS betegner som brugerstyret behandling, da patientens præferencer er styrende for tilrettelæggelsen af behandlingsforløbet.

Patienten bestemmer selv

På Nyremedicinsk Klinik bestemmer patienterne selv, hvilken behandlingsform de ønsker, og man oplever, at mange af patienterne synes, det er rart at komme ind på sygehuset for at modtage deres dialysebehandling, men at flere og flere af patienterne efterspørger hjemme-hæmodialyse.

Det er thumbs up, når en patient vælger hjemme-hæmodialyse, da vi ved, at det giver øget livskvalitet og frigiver energi og overskud til familien, men vi oplever også, at nogle patienter fravælger det – og det skal der være plads til. For eksempel var der en, som sagde, at han ikke ville have hjemme-hæmodialyse, fordi han ind i mellem kom til at springe en dialysebehandling over. Patienterne er ekspert i eget liv, selvom vi som sundhedsprofessionelle har mange ønsker om, hvad der er bedst for patienten, siger sygeplejerske Trine Lauritzen Holm fra Nyremedicinsk Klinik på Sygehus Sønderjylland.

Brugerinddragelse er vejen frem

Selvom man på afdelingen motiverer patienten til egenbehandling, og patienten oftest selv bestemmer sin behandlingsform, er det ikke altid lige let for personalet at indordne sig under disse rammer. Men man er på afdelingen generelt velvidende om, at brugerinddragelse er et nødvendigt element i behandlingsforløbet og dermed i det sammenhængende sundhedsvæsen.

I sundhedsvæsenet kommer vi ikke uden om brugerinddragelse. Patienter skal være en større del af behandlingen, end man lige går og tænker – og patienterne efterspørger også selv deltagelse i deres behandling. En af udfordringerne er, at vi som sundhedsfaglige er opdraget til at hjælpe, så vi skal huske os selv på at trække os lidt tilbage og tænke, at patienten klarer det selv, siger sygeplejerske Trine Lauritzen Holm.

På afdelingen er man klar over, at det ikke er alle patienter, der har mulighed for hjemme-hæmodialyse. Derfor er der i det nye år tanker om et nyt projekt, der i større grad understøtter den patientgruppe, som ikke har mulighed for selv at foretage sin dialyse.

Fakta

Projekter i Danmark

Tiltaget på Sygehus Sønderjylland er blandt de over 800 projekter, der er indberettet til ViBIS' projektdatabase.

Se alle projekter i databasen her.

Brugerstyret behandling

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Brugerstyret behandling er en samlebetegnelse for tilbud, der sigter mod at give patienten større indflydelse på tilrettelæggelsen af patientforløbet.

Læs mere her.

Læs også:

►Henning bliver behandlet hjemme.

Hjemmebehandling giver patienter frihed