Program PRO udbreder viden i Vestdanmark

none

I sidste uge afholdt Program PRO holdt gå-hjem-møde i Aarhus. Her blev både deltagere og projektgruppen klogere på udfordringer ved anvendelsen af PRO-data .

Med Region Midtjylland som noget nær frontløber inden for brugerinddragelse og afprøvning af PRO-data i praksis var det på sin plads at diskutere vision og viden fra ’Program PRO’ netop her. Blandt de 55 deltagere var både forskere, sundhedsprofessionelle, kvalitetsudviklere og ledelsespersoner i sundhedsvæsnet, der lyttede og bidrog med indsigt fra hver deres position.

Det var rigtig dejligt, at deltagerne til gå-hjem-mødet var så engagerede, og vi fik en god debat. Der blev skåret ind til benet i forhold til de udfordringer, der kan være forbundet med at anvende patientrapporterede oplysninger i kvalitetsudviklingen, siger projektleder Frederikke Storm.

Individ- versus gruppeniveau

Debatten kredsede blandt andet om anvendelse af PRO-data på individ- versus gruppeniveau: Hvordan fastholder vi et fokus på værdi for patienten, når man i projektet samtidig ønsker at løfte brugen af data til kvalitetsudvikling? Kan man gøre begge dele med samme måling? Dette har for eksempel betydning for tidspunktet for generering af PRO-data i behandlingsforløbet, som nogle af deltagerne påpegede.

Graden af generiske og sygdomsspecifikke PRO-data blev ligeledes sat på spidsen. Data skal være relevant for de enkelte afdelinger, men skal samtidig også være brugbart for hjemmesygeplejersken, som kommer ud til multisyge patienter. Her bliver en specialiseret tilgang vanskelig.

Det er klart, at det er en svær balance at imødekomme alle behov, når man beder patienter rapportere oplysninger om eget helbred. Men udgangspunktet må være at spørge ind til de områder af helbredet, der er fundet vigtigst blandt patientgruppen, hvilket valget af spørgeskema derfor også skal afspejle, fortæller Frederikke Storm.

Kvalitet på tværs

Konkluderende blev det understreget, at Program PRO kan være med til at sikre et bredere perspektiv fra start, når PRO-data afprøves fremadrettet, fordi man ser sundhedsvæsnet som et samlet hele – og i naturlig forlængelse heraf måler kvaliteten af samlede forløb på tværs af sektorer.

Se programmet fra gå-hjem-mødet her.

Om Program PRO

I Program PRO har man set på, hvordan man kan gøre patientrapporterede oplysninger til en fast del af kvalitetsudviklingen i sundhedsvæsenet.

29 danske eksperter har arbejdet tæt sammen med ViBIS og TrygFonden for at opstille en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan anvende PRO-data i praksis.

TrygFonden har finansieret projektet med to millioner kroner.

Læs mere om Program PRO