120 deltog i arrangement om brugerinddragende kultur

Nyhed
none

Trods uvante rammer var Nationalt Netværk for Brugerinddragelses første arrangement en succes, der bød på vigtige indsigter i arbejdet med brugerinddragelse. Vi har talt med en af deltagerne.

Nationalt Netværk for Brugerinddragelses første arrangement havde fokus på udfordringen med at udvikle og fastholde en brugerinddragende kultur og løb af stablen 17. juni. Arrangementet bød på forskellige oplæg fra både en brugerrepræsentant og sundhedsprofessionelle, der arbejder med brugerinddragelse i praksis. 

margrethe_boel.jpg

Grundet COVID-19 var rammerne digitale, hvilket skabte lidt tekniske udfordringer men også nye muligheder, for bag skærmene sad 120 deltagere spredt ud over hele landet.

I chatfunktionen var deltagerne aktive og tilkendegav løbende deres interesse for de forskellige oplæg. Sidst på dagen var der rum til netværk og sparring, hvor deltagerne i mindre grupper talte om, hvordan det de havde lært, relaterede sig til egen praksis.

Margrethe Boel, der til daglig er næstformand i Ergoterapeutforeningen, deltog i arrangementet - vi har fået hende til at sætte ord på, hvorfor hun deltog, og hvad hun fik ud af dagen.

Relevant videndeling 

Nationalt Netværk for Brugerinddragelses formål er at løfte kvaliteten af brugerinddragelse i sundhedsvæsenet.

Derfor havde arrangementet fokus på at formidle viden og erfaringer om forskellige måder at arbejde med at udvikle og fastholde en brugerinddragende kultur, der skulle inspirere deltagerne til at anvende dette i praksis.

Arrangementet gav os viden, der kan omsættes til praksis i en hverdag præget af travlhed og knappe ressourcer, forklarer Margrethe Boel.

Brugerinddragelse har høj prioritet i Margrethe Boels eget arbejde i Ergoterapeutforeningen. Derfor håber hun også at kunne engagere sig aktivt i netværket fremover:

Brugerinddragelse er en af forudsætningerne for, at vi som ergoterapeuter lykkes med vores arbejde. Brugerinddragelse bør anerkendes som en kompetence i faglig udvikling, forskning og på ledelsesniveau, inden for alle grene af sundhedsvæsenet, og det vil jeg gerne være med til at fremme, fortæller Margrethe Boel.

Indddragelse kvalificerer vores arbejde

Det er vigtigt, at vi i fremtiden i højere grad anerkender behovet for brugerinddragelse, da inddragelse af borgere er vigtigt for både de sundhedsprofessionelles arbejde og for borgernes livskvalitet:

Til arrangementet blev jeg bekræftet i, at vi slet ikke tænker brugerinddragelse i den grad, vi kunne. Vi er som fagpersoner meget farvede af vores professionalisme, så derfor er brugerinddragelse enormt vigtigt, fordi borgerne selv er eksperter på deres eget, levede liv, siger Margrethe Boel.

Hun fortsætter:

Brugerperspektivet er vigtigt for at kunne kvalificere vores spørgeskemaer, vores sundhedsportaler og vores patientinformationer. På den måde sikrer vi, at brugerne forstår vores hensigter med for eksempel et spørgeskema, og dermed får vi også svar på det, vi har brug for, forklarer Margrethe Boel. 

Håber netværket vil tage ulighed i sundhed op

Nationalt Netværk for Brugerinddragelse vil løbende holde arrangementer. Der er særligt ét emne, som Margrethe håber kommer på dagsordenen:

Jeg håber, at de vil tage brugerinddragelse op i relation til ulighed i sundhed. Jeg mener, at der er brug for, at vi ser på, hvordan vi bedst muligt møder dem, der har størst behov. Det er vigtigt, at vi sammen sætter fokus på, hvordan vi ved hjælp af brugerinddragelse kan sikre lighed i sundhedstilbud til alle samfundets borgere - uafhængigt af deres postnummer, sociale status og diagnose, siger Margrethe Boel.  
Kommende arrangementer

Nationalt Netværk for Brugerinddragelses næste arrangement bliver også online, og kommer til at foregå til efteråret under temaet: Det gode samarbejde med brugerrepræsentanter.

Derudover starter der til efteråret et temaspecifikt netværk op, som kommer til at handle om inddragelse af pårørende.

Vil du være med?

Nationalt Netværk for Brugerinddragelse er for alle, der arbejder med eller har interesse for brugerinddragelse.

Det får du ud af at deltage:

  • Deltagelse i tre årlige arrangementer med oplæg om nyeste viden inden for aktuelle emner om brugerinddragelse i sundhedsvæsenet. Dertil formidling af konkrete værktøjer og metoder til implementering af brugerinddragelse i praksis.
  • Networking med andre, der interesserer sig for brugerinddragelse i sundhedsvæsenet.
  • Mulighed for at deltage i temaspecifikke netværk, som for eksempel et netværk om inddragelse af pårørende eller et netværk om patientinddragelse i forskning.
  • E-mails med nyheder fire gange årligt.

Du melder dig ind her.

Reflektér over inddragelse i egen praksis

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

ViBIS har udarbejdet refleksionskort til både organisatorisk inddragelse, individuel inddragelse og pårørendeinddragelse.

De kan bruges af sundhedsprofessionelle til at reflektere over deres nuværende praksis samt udfordre og kvalificere den yderligere.

Refleksionskortene kan downloades, printes eller sendes af ViBIS i fysisk form.

Find ViBIS' refleksionskort her.