Behov for forpligtende retningslinjer

Nyhed

Dødeligheden er for høj på nogle af landets hospitaler. Der er behov for nationale retningslinjer.

Nye tal fra det nationale indikator projekter (NIP) viser, at dødeligheden varierer meget på de forskellige hospitaler i landet. Nogle steder, er dødeligheden simpelthen for høj – det betyder, at nogle patienter for en dårligere behandling end andre. Det er ifølge Danske Patienter helt uhørt.

Vi er nødt til at sikre, at borgerne får en ensartet behandling af høj kvaltiet lige gyldigt, hvor i landet de bor. Det kan ikke være rigtigt, at nogle hospitaler yder så lav en kvalitet, at patienter – der kunne have beholdt livet – simpelthen dør, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Brug for konsekvens

Han understreger, at der er behov for nationale, forpligtende retningslinjer, så man sikrer en ordentlig kvalitet.

Det er ikke nok blot at måle kvaliteten, som det sker i det nationale indikatorprojekt. Man er nødt til at forpligte sig til at gøre noget ved sagerne, når kvaliteten falder under det fagligt anbefalede niveau – og det gælder ikke kun i forhold til målingen af dødelighed, men i forhold til alle kvalitetsmålinger i sundhedsvæsenet.

Ni år – stadig dårlig kvalitet

Målingerne i det nationale indikatorprojekt går ni år tilbage, og resultaterne er ikke overvældende positive.

I tallene fra 2011 kan man blandt andet se, at der i behandlingen af apopleksipatienter kun er tre ud af de 10 standarder som er opfyldt på landsplan. Resultaterne ligger i mange tilfælde markant under de fastlagte standarder, og der er store geografiske variationer i kvaliteten.

Noget tyder på, at man er nødt til at forpligte sig til handling, hvis kvaliteten skrider. Det ville være en fordel, hvis det fik konsekvenser for regioner og sygehuse, når kvaliteten ikke opfylder de gældende standarder – men der er på nuværende tidspunkt ingen krav til den kvalitet, som sygehusene leverer, siger Lars Engberg.

Læs artikel fra Ekstra Bladet her – publiceret 17. januar 2012.

Læs kronik af Lars Engberg om udfordringerne i sundhedsvæsenet – publiceret i Politiken 12. juli 2011.