Brugerstyret behandling vinder frem

Nyhed

Patienter er i stigende grad selv med til at bestemme, hvordan og hvor ofte de skal til behandling og kontrol på landets hospitaler. Det skriver dr.dk.

Flere hospitalsafdelinger dropper at indkalde til faste kontroller – i stedet vurderer patienterne selv, hvornår de har brug for kontrol. En rundringning, som DR har lavet, viser, at mindst 12.000 patienter selv er med til at styre deres behandling.

Den nye tilgang er et eksempel på det, man kalder brugerstyret behandling. Ifølge Anette Wandel, der er chef for kvalitet og politik i Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), er der en god forklaring på den stigende tendens til at involvere patienterne på nye måder.

Fordi vore sygdomme i højere grad er kroniske, kommer patienterne i dag ikke ind på hospitalet og bliver raske. De kommer ind for at få redskaber til at håndtere deres sygdom, siger chef for kvalitet og politik Annette Wandel fra ViBIS til DR Nyheder.

Gode erfaringer på Aarhus Universitetshospital

Hos ViBIS har man fra forskellige projekter gode erfaringer med at give patienterne mere ansvar og redskaber, så de bliver klædt på til at deltage i deres egen behandling. Et af dem er storskalaprojektet Det Brugerinddragende Hospital på Aarhus Universitetshospital, hvor man netop arbejder aktivt med brugerstyret behandling.

Her har man som et led i projektet indført brugerstyret behandling på blandt andre Kirurgisk Gastroenterologisk afdeling, der behandler patienter med spiserørsforsnævring. I stedet for som tidligere at få udvidet spiserøret med faste intervaller, skal patienterne selv henvende sig, når de kan mærke, at der er behov for at få foretaget indgrebet.

Det har givet positive resultater for både patienter og personale – blandt andet fordi der nu går længere tid mellem, hvornår flere af patienterne får foretaget indgrebet end før, og fordi ventetiden er reduceret.

Nogle patienter ved bedre, hvornår de har brug for indlæggelse, end lægen gør. Den viden og patientens ressourcer skal bruges aktivt, så kvaliteten af behandlingen bliver bedre og mere individuel, siger chef for kvalitet og politik Annette Wandel fra ViBIS til DR Nyheder.

Stigende antal projekter

Brugerstyret behandling er udbredt til flere steder end Aarhus Universitetshospital. Der er øget fokus på behandlingsmetoden rundt om på landets hospitaler, og antallet af projekter stiger.

I ViBIS’ projektdatabase er der i 2015 indberettet 43 projekter med brugerstyring, mens der i 2012 kun var registreret 10 projekter af den slags projekter.

Der er tale om en markant stigende tendens, og det er ’det nye sort’ i sundhedsvæsenet, at patienter selv er med til at tilrettelægge deres behandling, siger chef for kvalitet og politik Annette Wandel fra ViBIS til DR Nyheder.

Læs hele artiklen om brugerstyret behandling på dr.dk her.

Se mere

Se TV-klip om projektet

Afdelingen har medvirket i TV2 Østjylland, hvor de fortæller om, hvordan brugerstyret behandling har optimeret tidsforbruget for både patienter og personale.

Se indslaget her.

Læs også: Patienter har fået mere indflydelse

Ny evaluering viser, at de patienter, der har været en del af storskalaprojektet Det Brugerinddragende Hospital på Aarhus Universitetshospital, har fået langt større indflydelse på deres behandling.

Læs mere her.

Anbefalinger: Sådan opnår man vellykket brugerinddragelse

Ny evalueringsrapport fra Det Brugerinddragede Hospital kommer med seks anbefalinger til vellykket implementering af metoderne fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling på hospitaler.

Læs mere her.