Der skal stadig forskes i cannabis

Debat
none

Forsøget med medicinsk cannabis skal tilbage på forskningssporet til gavn for både patienter og læger, skriver formændene fra Danske Patienter og Lægeforeningen i fælles debatindlæg i Politiken i dag.

Af Camilla Hersom, formand for Danske Patienter, og Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Hvis cannabis skal godkendes som lægemiddel, er der behov for videnskabelig dokumentation for effekten. Desværre ser det ikke ud til, at man med den nye forsøgsordning får sikret den nødvendige, systematiske vidensopsamling, som der er behov for, hvis lægerne skal være trygge ved at udskrive det til patienterne.

Det skriver formændene fra Danske Patienter og Lægeforeningen i et fælles debatindlæg, som Politiken har bragt i dagens avis.

Siden Folketinget vedtog den nye forsøgsordning, har både Danske Patienter, Lægeforeningen og flere andre organisationer fremlagt et samlet forslag til etablering af en forsøgsordning, som både kan give patienter adgang til cannabis samt sikre en systematisk vidensopsamling – uden held.

Den nuværende situation gør, at læger på grund af en politisk beslutning skal tage ansvar for at udskrive cannabis til patienter, hvor der ikke er videnskabelig klarhed over hverken virkninger eller bivirkninger. Det er rigtigt mange læger naturligvis tilbageholdende med. Tilsvarende er mange patienter med behov for blandt andet smertebehandling forståeligt frustrerede over ikke at få udskrevet den cannabis, som de fra politisk side blev stillet i udsigt. Mange af de patienter ser sig nødsaget til at købe sig til cannabisprodukter, som ikke er lovlige. Det er uholdbart, skriver Camilla Hersom og Andreas Rudkjøbing i debatindlægget i Politiken.

I indlægget opfordrer Danske Patienter og Lægeforeningen partierne bag aftalen til at justere forsøgsordningen hurtigst muligt, så de patienter, der efter lægefaglig vurdering kan få cannabis, bliver tilbudt at indgå i et videnskabeligt forsøg. Samtidig bør lægen kunne give patienten en behandlingserklæring, så patienten på eget ansvar kan gå på apoteket og købe cannabis til selvmedicinering.

På den måde kan en patient behandle sig selv lovligt med cannabis, uden at lægen skal stå til ansvar for en behandling med udokumenterede virkninger og bivirkninger. Det vil afkriminalisere i forvejen sygdomsplagede patienter og give forskningsmæssig dokumentation for virkninger og bivirkninger ved brug af cannabis til behandling, skriver Camilla Hersom og Andreas Rudkjøbing i Politiken.

Læs hele indlægget her.

Patienter bør få nemmere adgang til cannabis

none

Patienter, der har udtømt deres muligheder for at få lindret symptomer, bør få adgang til mere uforarbejdede cannabisprodukter – uden at de gør sig til kriminelle.

Læs mere her.

Forsøgsordning med cannabis skal give ny viden

Danske Patienter håber, at ny forsøgsordning giver ny viden om effekt, så ordningen på sigt kan blive permanent.

Læs mere her.