Videnscenter skal forhindre borgere i at komme galt afsted på det sorte medicinmarked

Pressemeddelelse
Alternativ behandlng_naturmedicin_kosttilskud

Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber ønsker at etablere et videnscenter for alternativ behandling. Både borgere og sundhedspersoner mangler i dag et sted, hvor de kan få forskningsbaseret viden og rådgivning på området.

Kosttilskud, magnetterapi, healing, cannabis. Listen over forskellige former for alternativ behandling er lang – og mange danskere benytter sig af det hver eneste dag.

Men selvom mere end halvdelen af befolkningen på et tidspunkt i deres liv har gjort brug af det, så har vi i Danmark ikke et sted, hvor man kan finde lødig information om effekt og bivirkning. Det vil Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber nu lave om på med et nationalt videnscenter.

Mange patienter oplever stor gavn af alternativ behandling, men det kan være svært at finde rundt i, hvad der er sandt, og hvad der er for godt til at være sandt i forhold til effekten. Og det betyder desværre, at nogle kommer galt afsted – i værste fald ender det fatalt, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter og uddyber:

Vi ser i dag eksempler på, at patienter fravælger konventionel behandling til fordel for et alternativ, der ikke virker – eller at den alternative behandling interagerer dårligt med den lægeordinerede medicin – fordi de ikke har haft en vidensbaseret dialog med deres læge.

”Kunne ikke drømme om at gøre det uden min læge”

En af de patienter, som bruger alternativ behandling, er Maj-Britt Hartmann. Hendes sclerose har blandt andet medført smertefulde kramper, som gjorde det svært at sove og udføre dagligdagsopgaver som madlavning.

I det lægehus, hvor Maj-Britt er tilknyttet, blev hun af lægerne rådet til at strække ud, men det var fysisk umuligt. Heldigvis var der én af lægerne, som havde en alternativ idé.

Han satte sig grundigt ind i min situation og foreslog mig nogle forskellige kosttilskud for at afhjælpe kramperne. Og det har virket, fortæller Maj-Britt Hartmann.

Ud fra Maj-Britts egne oplevelser og erfaringer fra andre patienter, som hun taler med, vurderer hun, at hun er heldig at have en læge, der er åben for dialog om alternativ behandling.

Jeg hører fra mange, at deres læge ikke vil høre tale om den slags. De er overladt til sig selv og ender med at bestille olier på nettet, som de ikke ved hvad indeholder. Det kunne jeg aldrig selv drømme om – det er vigtigt for mig, at min læge står bag mine beslutninger om behandling. Og hvis ikke han kan det, så vil jeg hellere leve med mine skavanker, selvom det påvirker min livskvalitet, siger Maj-Britt Hartmann.

Skal understøtte åben dialog mellem læge og patient

Formålet med et videnscenter er netop at understøtte dialogen om alternativ behandling mellem læge og patient. For også de sundhedsfaglige personer mangler et sted, hvor de kan finde evidensbaseret viden og forskning på området, lyder det fra Lægevidenskabelige Selskaber.

Mange læger føler sig på usikker grund, når det kommer til alternativ behandling. Der er oftest spinkel eller manglende evidensbaseret viden om effekter og bivirkninger, og det gør det vanskeligt for lægen at tale med patienterne og vejlede dem om mulighederne. Dét skal et videnscenter bidrage til, siger overlæge Susanne Axelsen, formand for Lægevidenskabelige Selskaber.

Konkret foreslår Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber, at et kommende videnscenter for alternativ behandling skal være statsfinansieret, så man sikrer uafhængighed af industrielle interesser. Formålet med centret skal hverken være at fremme eller hæmme brugen af alternativ behandling, men at sikre adgang til forskningsbaseret information.

Læs mere om forslaget her.