Mange benytter alternativ behandling

Nyhed
none

45 procent af danskerne har benyttet alternativ behandling. Der brug for mere viden, men regeringen nedprioriterer området.

45 procent af danskerne har forsøgt sig med alternativ behandling eller naturmedicin - men der er alt for lidt viden om behandlingsformerne. Nu lukker regeringen det eneste videnscenter, som Danmark har på området.

I Danske Patienters medlemsforeninger kender man meget til patienternes forsøg med alternativ behandling og naturmedicin - men foreningerne mangler stadig vigtig viden om effekterne af de alternative behandlinger og har derfor svært ved at rådgive patienterne.

Fra direktør Lene Witte i Gigtforeningen lyder det blandt andet:

Alternativ behandling er noget, som rigtig mange mennesker med gigt benytter sig af, og dem vil vi gerne kunne give et klart svar, når de spørger til ting som sikkerhed og effekt, så det er et meget vigtigt område for os. Og der brug for en seriøs aktør inden for et område med store økonomiske interesser, hvor en industri kan tjene mange penge på salg af produkter til f.eks. smerteplagede mennesker.

Derfor er Gigtforeningen ligesom de øvrige foreninger i Danske Patienter ikke begejstrede for, at man lukker Videnscenter for Alternativ Behandling (ViFAB) uden at erstatte det med en anden enhed, der kan sikre forskning og undervisning i effekten af alternativ behandling.

Der var en, der var to, der var...

En tredjedel af alle kræftpatienter har forsøgt sig med alternativ behandling. Det har også 50 procent af alle med fibromyalgi og hele 76 procent af alle gigtpatienter.

Derfor er det ikke småt med de henvendelser, som patientforeningerne i Danmark får fra patienter, der ønsker hjælp og vejledning. Men når man ikke ved, hvad der virker, og hvilke alvorlige bivirkninger de alternative behandlinger kan have - ja, så er det svært at guide patienterne på rette vej.

Det er under alt kritik, at man ikke prioriterer forskning i effekterne af alternativ behandling. I Danmark har man i en årrække afsat omkring fire millioner kroner årligt til Videnscenter for Alternativ Behandling, men i Norge afsætter man til sammenligning godt 13 millioner hvert år. Nu lukker man ViFAB i Danmark og vil ikke umiddelbart investere i forskning på det alternative område. Det er uholdbart, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Læs også artiklen Regeringen nedlægger anerkendt videnscenter - offentliggjort på forsiden af Kristeligt Dagblad fredag den 24. februar 2012.