Nødvendigt at forske i alternativ behandling

Nyhed
none

Mange danskere benytter alternativ behandling – derfor er det vigtigt at forske i. Der er brug for styrket indsats på området.

Sidste år nedlagde regeringen Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (VIFAB) og lagde i stedet en del af centrets funktioner ind i Sundhedsstyrelsen – men kun nogle af ViFAB’s aktiviteter er ført videre. Der bliver som eksempel ikke længere investeret i forskning på området – og det er et problem.

Mange patienter bruger alternativ behandling sideløbende med den traditionelle behandling – og har god gavn af det. Men det kan være svært at finde rundt i de alternative behandlinger, og det er derfor vigtigt for patienterne – men også for de læger, der skal informere om de alternative muligheder – at finde ud af, hvad er godt, og hvad der er skidt, siger chef for kvalitet og politik Annette Wandel fra Danske Patienter.

Hun understreger, at det derfor er vigtigt, at man forsker i de alternative muligheder.

Dumt at ignorere området

Faktisk er det omkring 45 procent af danskerne, der har forsøgt sig med alternativ behandling eller naturmedicin. Men når man ikke har den nødvendige viden om behandlingsformerne giver det problemer. Det ved man i Danske Patienters medlemsforeninger, hvor man har til opgave at rådgive patienterne.

Alternativ behandling er noget, som rigtig mange mennesker benytter sig af, og dem vil vi gerne kunne give et klart svar, når de spørger til ting som sikkerhed og effekt, så det er et meget vigtigt område for os. Og der brug for en seriøs aktør inden for et område med store økonomiske interesser, hvor en industri kan tjene mange penge på salg af produkter til f.eks. smerteplagede mennesker, sagde direktør Lene Witte fra Gigtforeningen i forbindelse med annonceringen af ViFAB’s nedlæggelse i 2012.

Danske Patienter opfordrer Sundhedsstyrelsen og regeringen til at tage området alvorligt og styrke forskningen i alternativ behandling.

Læs mere her.