Flere patienter fravælger standardbehandling

Inddragelse

Brugerstyret behandling får patienter til at fravælge standardbehandling, viser resultater fra ViBIS’ projekt Det Brugerinddragende Hospital. Metoden er nu publiceret i videnskabelig artikel.

Hvad er DiabetesFlex

En ny tilgang til opfølgende samtaler for diabetespatienter med type-1 diabetes på Aarhus Universitetshospital, der gør det muligt for patienterne selv at vælge, hvornår de har behov for en konsultation, og hvad de har brug for at tale om. Patienterne varetager desuden en større del af behandlingen selv.

Projektet er en del af Det Brugerinddragende Hospital.

I eftersommeren 2017 vil 200 diabetespatienter begynde i den nye ordning, og denne gang er forløbet tilrettelagt som et klinisk forsøg.

Læs mere her. 

22 diabetespatienter fra Medicinsk Endokrinologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital (AUH) har som en del af projektet Det Brugerinddragende Hospital selv målt deres blodtryk hjemme og registreret symptomer i systemet DiabetesFlex.
Det har betydet, at de har kunne springe samtaler over, hvis de ikke har haft behov for dem, eller ladet samtalerne foregå over telefonen. 
Brugerstyret behandling, kalder man den metode, som afdelingen sammen med flere andre afdelinger på hospitalet har arbejdet med i projektet.
Den giver patienterne større indflydelse på eget forløb og behandling.
Vores projekt har vist, at man med brugerstyret behandling kan skabe forløb, der er i højere grad er målrettet den enkelte patient. Patienterne er blandt andet med til at styre, hvornår de har brug for behandling og i hvilken grad. Det giver dem en større kontrol over eget liv og skaber faktisk en bedre behandling, siger projektleder Line Pedersen fra ViBIS, der er medforfatter til den artikel, der nu er bragt i Ugeskrift for Læger.
Internationale undersøgelser viser, at brugerstyret behandling kan skabe større tilfredshed hos patienterne, men hidtil har de danske erfaringer været få. Derfor er resultaterne fra AUH vigtige.
Vi har brug for danske erfaringer, og dér er projektet på Aarhus Universitetshospital ret unikt. Det er nemlig første gang, man har testet metoden i stor skala, understreger Line Pedersen.
I videoen kan du høre Gitte Høeg fortælle, hvad den nye metode betyder for hendes forløb, og hvordan det sundhedsfaglige personale drager nytte af metoden.

Mange patienter vælger anderledes

For diabetespatienterne på AUH har projektet betydet, at over end halvdelen af patienterne med type 1-diabetes vælger en anden behandling end den, de ellers ville have fået i et standardforløb. Og langt de fleste af de patienter, der grundet skade på deres spiserør jævnligt skal opereres, vælger færre operationer. 
Erfaringerne fra Aarhus Universitetshospital viser, at der er et stort potentiale for at arbejde systematisk videre med metoden og udbrede den til flere hospitaler i Danmark. Erfaringerne kan forhåbentlig inspirere andre til at arbejde med metoden, siger Line Pedersen.

Det Brugerinddragende Hospital

none

Det Brugerinddragende Hospital er et samarbejdsprojekt mellem Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. 

Aarhus Universitetshospital er Danmarks første – og største – hospital, der systematisk inddrager patienterne i deres eget behandlingsforløb i stor skala.

Projektet er støttet af TrygFonden og løber fra 2014-2018.

Læs mere om projektet her.