Flere patienter skal have mulighed for at blive inddraget

Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet lancerer et nyt webunivers med værktøjer, der skal gøre det lettere for sundhedsprofessionelle at inddrage patienter.

Inddragelse af patienter i egen behandling giver bedre behandling, tryghed og færre fejl. Undersøgelser viser, at læger og sygeplejesker på danske hospitaler gerne vil inddrage patienter systematisk i deres behandling. Men det er svært at komme i gang med at inddrage. Det skyldes blandt andet, at det kræver stærke procesværktøjer, der er tilpasset konteksten på danske hospitaler.

Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) vil gerne understøtte den positive udvikling i sundhedsvæsenet, hvor et stigende antal hospitaler allerede er i gang med at inddrage patienter. Derfor lancerer ViBIS et nyt webunivers med procesværktøjer, der skal hjælpe sundhedsprofessionelle i udviklingen og implementeringen af brugerinddragende indsatser på danske hospitaler – fra forberedelse til hverdagspraksis.

Find værktøjerne til implementering af brugerinddragelse på hospitaler her.

Lyt til patienterne

En af de patienter, der allerede har haft stor gavn af at blive inddraget i tilrettelæggelsen af sit behandlingsforløb, er Gitte Høeg, der har diabetes.

Det har betydet større fleksibilitet og tryghed i min hverdag, at jeg er blevet inddraget i min egen behandling. Det gør det lettere for mig at leve med min sygdom - og det skaber bedre livskvalitet, fortæller hun.

Gitte Høeg har fået indflydelse på sin konsultationsform, hvilken faggruppe hun gerne vil tale med, og hvad hun gerne vil tale med dem om. På den måde bliver der sat fokus på hendes behov.

Udsigten til, at endnu flere patienter får mulighed for at blive inddraget i egen behandling, glæder Gitte Høeg:

Det, synes jeg, er kanongodt. De fleste patienter vil gerne inddrages, fordi det er os patienter, der kender os selv bedst. Det er os, der lever med sygdommen i hverdagen. Derfor er vores viden vigtig for at skabe det bedst mulige forløb.

Udviklet i Aarhus

I sidste uge blev de nye værktøjer lanceret på Aarhus Universitetshospital. Placeringen var ikke tilfældig, for det er netop her, at de nye værktøjerne er blevet udviklet og testet.

gaa-hjem_praes.jpg
Steffen Klemmensen og Anne Mette Johansen fra ViBIS præsenterer værktøjerne for 50 sundhedsprofessionelle, der var mødt op til lanceringen.

I projektet Det Brugerinddragende Hospital har 18 afdelinger på Aarhus Universitetshospital siden 2014 udviklet og implementeret brugerinddragende indsatser. Siden er værktøjerne blevet valideret af Sydvestjysk Sygehus, Herlev og Gentofte Hospital, Klinik for rygmarvsskader på Rigshospitalet og Odense Universitetshospital.

På Aarhus Universitetshospital lever projektet videre, og nu skal erfaringerne spredes til flere hospitaler.

De erfaringer, som vi har gjort i Det Brugerinddragende Hospital, har været enormt vigtige. De har gjort det muligt at udvikle procesværtøjer, der kan tilpasses den kontekst, de skal anvendes i. Vi håber, at de nye værktøjer vil gøre det lettere for hospitalsafdelinger i hele landet at udvikle brugerinddragende indsatser, der kommer patienterne til gavn, siger projektchef Helle Max Martin fra ViBIS.

Det Brugerinddragende Hospital

Det Brugerinddragende Hospital er et samarbejdsprojekt mellem Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital (AUH).

AUH er Danmarks første – og største – hospital, der systematisk inddrager patienterne i deres eget behandlingsforløb i stor skala.

Projektet er støttet af TrygFonden. 

Læs mere her.

Webuniverset

de_fem_trin.jpg

Universet indeholder fem faser, der hver repræsenterer et trin i implementeringen af brugerinddragelse på hospitaler - fra forberedelse til hverdagspraksis.

Find universet her.

Kan inddragelse løse fremtidens udfordringer?

Fra tidligere konference i Danske Patienter.

Kom til den 4. nationale konference om brugerinddragelse og bliv klogere på nogle af sundhedsvæsenets største udfordringer – og på potentialet i at lade brugerinddragelse være en del af løsningen.

Læs mere her.