Fuldt hus til temadag om patientinvolvering i praksis

none

Hver en stol var besat, da Turbinehallen i Aarhus onsdag dannede rammen om en temadag om patientinvolvering i praksis med fokus på erfaringer fra Det Brugerinddragende Hospital.

250 deltagere fra hele Region Midtjylland havde taget turen til Aarhus havn – patienter, læger, sygeplejersker, ledere og andre interesserede var mødt op for at blive klogere på patientinvolvering i praksis. På programmet var blandt andet ViBIS’ projekt Det Brugerinddragende Hospital, hvor 18 afdelinger på Aarhus Universitetshospital lige nu er i gang med at arbejde med fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling.

Koncerndirektør Ole Thomsen, forsker Kirsten Lomborg, centerchef Lisbeth Kallestrup, ViBIS’ to proceskonsulenter samt seks patienter med hver deres personlige oplevelse med sundhedssystemet var at finde blandt oplægsholderne.

Eksempler fra Det Brugerinddragende Hospital

Diskussionslysten var stor – særligt patienthistorierne satte gang i refleksion hos personale, fagpersoner og ledere, der befandt sig ude i salen. 

Flere af afdelingerne, som er med i Det Brugerinddragende Hospital, var også forbi scenen og præsentere, hvordan de har arbejdet med metoderne fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling i projektet.

Blandt andet fortalte en afdeling, hvordan de har reduceret spiserørs-patienternes kontakt med hospitalet væsentligt ved at droppe de faste kontroller og i stedet lade patienterne tage kontakt, når de har behov. En anden afdeling fortalte om deres positive erfaringer med fælles beslutningstagning, der hjælper patienterne til at træffe den rigtige beslutning i forhold til, om de skal vælge knæoperation eller genoptræning efter sportsskade.


Speeddating mellem patienter og ledere

Frokostpausen blev også udnyttet i patientinvolveringens tegn. Her blev en række patienter sat sammen med hver deres leder fra et af hospitalerne i Region Midtjylland til et uformelt frokostmøde, hvor der var lagt op til dialog i øjenhøjde. I videoen her kan du se, hvad der kom ud af et af møderne. 




Der blev også snakket livligt ved rækken af posters, som præsenterede de indsatser, som er udviklet i Det Brugerinddragende Hospital. Her kunne nysgerrige deltagere møde det personale, der har været med i projektet, og blive klogere på, hvad der skal til for at implementere brugerinddragelse i praksis.

Dagen igennem blev forskellige perspektiver på patientinvolvering vendt – og i videoen her kan du høre, hvad tre af deltagerne på temadagen forbinder med begrebet brugerinddragelse.




Det Brugerinddragende Hospital

Det Brugerinddragende Hospital er et større projekt i ViBIS, som er lanceret med støtte fra TrygFonden. Her arbejder man med at udvikle værktøjer og strategier, der skal gøre det nemmere og mere systematisk at inddrage patienterne.

Læs mere om Det Brugerinddragende Hospital her.

Videoer om inddragelse

none

Vil du have en kort introduktion til de metoder eller se eksempler på brugerinddragende indsatser, der er implementeret i praksis?

Så kan du finde en række små videoer om inddragelse her.