Fysisk sygdom har psykiske konsekvenser

Politisk indspil
deprimeret ung pige

Mennesker med en kronisk sygdom har øget risiko for at få en psykisk sygdom - de har brug for hjælp.

Hvis man lider af for eksempel kræft, diabetes eller sclerose, er risikoen for at få en depression markant større end i normalbefefolkningen. 

Mellem 25 og 30 procent af alle patienter med kræft får en depression, det samme gør 50 procent af sclerosepatienterne og 15 procent af dem, som har diabetes. Til sammenligning har blot tre procent af den samlede danske befolkning i dag en depression. 

Patienter med kroniske sygdomme har ikke kun større risiko for at udvikle depression, men også for en lang række andre psykiske reaktioner, som ikke fører til en diagnosticering af en psykisk sygdom, men som belaster den enkelte i betydelig grad. 70 procent af kræftpatienter oplever nedtrykthed og angst i varierende grad.

Men kronikere får ikke den tilstrækkelige hjælp. Det efterlader mange med store vanskeligheder og ringere livskvalitet. Desuden koster det samfundet dyrt.

Se hele indspillet her.

Psykiske problemer overses

Indspillet bygger på et tidligere indspil fra september 2010. Med indspillet sætter Danske Patienter fokus på de manglende tilbud til mennesker, som får psykiske problemer eller sygdomme som følge af en kronisk sygdom eller andre belastende livsomstændigheder.

Læs indspillet Psykiske problemer overses her.