Her er patienter og pårørendes ønsker til efterårets valg

Nyhed
none

Retssikkerhed, kvalitet og øget faglighed. Dét er blandt de vigtigste sundhedsdagsordner for patienter og pårørende op til regional- og kommunalvalg, viser kortlægning fra Danske Patienter.

For mennesker, der lever liv berørt af en kronisk eller langvarig sygdom, spiller kommunen og regionen en stor rolle i hverdagen: Udredning, behandling, rehabilitering, hjælpemidler, rådgivning – og nogle gange mangel på samme. Valget til landets kommunalbestyrelser og regionsråd er en oplagt lejlighed til at sætte kvaliteten af de lokale sundhedstilbud på den politiske dagsorden.

I den forbindelse har Danske Patienter lavet en kortlægning af de vigtigste mærkesager – set fra et patient- og pårørendeperspektiv. Kortlægningen er lavet som en rundspørge blandt organisationens 23 medlemsforeninger, hvoraf 20 foreninger har bidraget.

Sammenhæng og koordination går igen flest gange

Ud over en række diagnosespecifikke ønsker fra foreningerne til politikerne, går mange af de samme emner igen. Den dagsorden, der er blevet nævnt suverænt flest gange, er sammenhæng og koordination i sundhedsvæsenet, fortæller sundhedspolitisk konsulent Johanne Kure, der står bag kortlægningen.

Der er altså et bredt ønske om bedre sammenhæng, både mellem specialer og sektorer, siger hun.

Emnet bliver både nævnt i regions- og kommunaldelen af kortlægningen, men interessant nok nævnes den flest gange i forhold til regionsvalget.

Det er interessant, for det indikerer, at det bliver set som en mere regional dagsorden at få styr på sundhedsvæsenets evige sammenhængsudfordringer, siger Johanne Kure.

Nedenfor ses patienter og pårørendes ønsker fordelt på henholdsvis regionalvalg og kommunalvalg.

Topscorere – regionsvalg

  • Pårørendes vilkår er et andet populært emne op mod regionsrådsvalget.
Det er ord som inddragelse og rettigheder, der går igen – og så er der et særligt fokus på børn og unge, der er pårørende, siger Johanne Kure.
  • Øget faglighed i behandlingen for forskellige diagnoser nævnes også som et vigtigt emne.

Topscorere – kommunalvalg

  • Retssikkerheden halter – herunder for dårlig sagsbehandlingskvalitet og manglende adgang til rådgivning.
  • Kvaliteten i kommunernes sundhedstilbud skal forbedres. Især hvad angår patienter med kroniske sygdomme og komplekse problemstillinger efterlyses en opkvalificering og opnormering.
  • Geografisk ulighed i sundhed – navnlig med fokus på den store variation af tilbud på tværs af kommunegrænser – bliver også nævnt flere gange.
Når man læser svarene igennem, er det ret tydeligt, at der er bred enighed om knasterne i det kommunale sundhedsvæsen, siger Johanne Kure.

Se hele kortlægningen her.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Om kortlægningen

Kortlægningen er lavet på baggrund af en rundspørge hos samtlige medlemsorganisationer under Danske Patienter. 

Ud af 23 organisationer har 20 bidraget ved at svare på følgende spørgsmål:

Hvad er den vigtigste dagsorden i forbindelse med valget, og hvilke indsatser planlægger I (og jeres lokalafdelinger) at lave?