Mange føler sig på udebane i sundhedsvæsenet

Debat

Fremfor at måle kvalitet i gennemsnit skal der måles på enkelte socialgrupper. Det vil give en målrettet indsats for at mindske uligheden i sundhedsvæsenet, skriver Danske Patienters formand.

Ulighed i sundhed kan defineres og måles på et utal af måder. Sundhedsvæsenets komplekse opbygning, og de udfordringer med sammenhæng mellem sektorerne, der følger heraf, er med til at øge uligheden.

Det stiller nogle patienter bedre end andre – de, som formår at skabe overblik, forstår lægens sprog og kan afsøge egne muligheder, er bedre stillet. Det er ikke fair – og det kan Danmark gøre bedre.

Mål på enkelte socialgrupper

Men hvor skal man sætte ind? Det er desværre ikke nemt at se – for når man måler på kvaliteten i sundhedsvæsenet, opgør man alt i gennemsnit.

Når antallet af forebyggelige indlæggelser som eksempel opgøres til 11 procent, kan det dække over en langt større andel indlæggelser af ressourcesvage, fordi de, som er bedst til at navigere i sundhedsvæsenet, er med til at sænke den gennemsnitlige procentsats.

I stedet for at måle på gennemsnit er det nødvendigt at se nærmere på, hvordan vi kan måle på de enkelte socialgrupper. Det vil give mulighed for en langt mere målrettet indsats for at mindske uligheden i vores sundhedsvæsen.

Ulighed bør være et integreret fokusområde i alle vores nationale kvalitetsmål – ikke et mål, der står alene, men et fokus, der er integreret alle steder.

Først da har vi en chance for at skabe et mere lige og fair sundhedsvæsen, der sikrer god behandling til alle – uanset ophav, uddannelsesniveau og overskud.

Læs det fulde indlæg på Altinget.dk her.

Ressourcesvage patienter har også vigtig viden

none

Stemplet som ressourcesvag gør ældre med multisygdom så usikre, at de tilbageholder informationer for lægen, viser ph.d.-projekt.

Den frasorterede patientviden skal bringes frem med inddragelse – på den måde kan man nemlig mindske ulighed i sundhed.

Læs mere her.