Ressourcesvage patienter har også vigtig viden

Projekt

Stemplet som ressourcesvag gør ældre med multisygdom så usikre, at de tilbageholder informationer for lægen, viser ph.d.-projekt. Den frasorterede patientviden skal bringes frem med inddragelse.

Livet som ældre med multisygdom er ikke let. Behandlingsbyrden og omfattende medicinering påvirker hverdagslivet i en sådan grad, at nogle patienter har svært at passe deres behandling. Det viser erhvervs-ph.d.-afhandling som ViBIS har været part i.

Afhandlingen bygger på 18 måneders feltarbejde på Lolland, hvor 14 mænd og kvinder i alderen 65 til 90 år har fortalt om alle aspekter af deres hverdag.

Patienterne i studiet oplever blandt andet, at de har svært at få en ligeværdig dialog med lægen, fordi de føler sig stemplet som ressourcesvage. Det resulterer i, at de tilbageholder informationer fra lægen, fordi de føler, at det er for privat, irrelevant eller fordi de ikke vil fremstå som usikre – men det er informationer, som kan have vigtig betydning, og derfor kan tilbageholdelsen i sidste ende få den konsekvens, at de får en dårligere behandling.

Inddragelse kan mindske ulighed

Hvis man skal undgå, at multisygdom blandt ældre skal føre til øget ulighed i sundhedsvæsenet, foreslår ph.d.-studiet, at man udvikler metoder til inddragelse, der kan frembringe den viden, som patienterne frasorterer.

Det kræver først og fremmest, at man i sundhedsvæsenet har en fælles forståelse af, hvad ”patientviden” er – at det ikke kun handler om ting som smerter og appetit, der har en direkte betydning for behandlingen, men også hvordan patienterne opfatter sundhed, og hvordan de prioriterer, hvad der er vigtigst for dem – både sundhedsmæssigt og i deres dagligdag.

Når vi hidtil har talt om multisygdom, har det som regel drejet sig om det medicinske aspekt, fortæller Alexandra Jønsson, der står bag ph.d.-afhandlingen, og fortsætter: Vi har ikke vidst så meget om, hvordan hverdagslivet og mødet med sundhedssektoren opleves af de mennesker, det egentlig drejer sig om. Det er dem, jeg forsøger at give en stemme – det er deres historie, jeg gerne vil fortælle.
Det viser afhandlingen:
  • Patienterne oplever, at de på grund af et lavt uddannelsesniveau og en lav indkomst bliver behandlet dårligere end patienter med et højere uddannelsesniveau.
  • Patienternes opfattelse af et sundt liv stemmer ikke nødvendigvis overens med sundhedsvæsenets.
  • Patienterne undlader at fortælle lægen visse ting, som kunne have været vigtige i forhold til at vælge den rigtige behandling, fordi de mener, at det er for privat, irrelevant eller får dem til at fremstå usikre.
  • Patienterne prioriterer ofte sociale værdier og personlige relationer over behandlinger, hvis de er gensidigt udelukkende.

Fakta om ph.d.-studiet

Afhandlingen har titlen Aging with Multimorbidity – Illness and Inequity in Everyday Life (på dansk: At finde sin vej med multisygdom – ulighed og sygdomsoplevelse i et ældreliv).

Det er et kvalitativt studie, hvor antropolog Alexandra Jønsson har fulgt 14 patienter over 18 måneder for at komme helt tæt på deres hverdag, tanker og oplevelser i sundhedsvæsenet.

Studiet er en erhvervs-ph.d. i ViBIS i samarbejde med Forskningsenheden for Almen Praksis på Københavns Universitet.

Hvis du ønsker at læse hele afhandlingen, kan den rekvireres digitalt ved at sende en mail til ajoensson@ruc.dk.

Vil du vide mere om multisygdom?

Danske Patienter har lavet et tema om multisygdom.

Hvor mange er multisyge i Danmark? Hvilke udfordringer giver det for patienterne og for sundhedsvæsenet?

Det kan du læse mere om her.