Manglende pårørendeinddragelse er alvorligt

Nyhed
none

Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser (LUP) er nu offentliggjort. Resultaterne er meget lig forrige år, men Danske Patienter er ikke tilfredse med den manglende pårørendeinddragelse.

Undersøgelsen bygger på svar fra over 133.000 indlagte og ambulante patienter. Resultatet af størstedelen af spørgsmålene er stort set uændret siden 2012, og på ingen punkter er der sket en negativ udvikling.

Det er Danske Patienter glade for, men der er plads til forbedring – særligt i forhold til inddragelse af de pårørende. Næsten hver femte af de indlagte patienter oplever nemlig ikke, at deres pårørende har været inddraget tilstrækkeligt i beslutninger, som har betydning for deres undersøgelser, behandling og pleje.

Det er meget alvorligt. Vi ved fra mange patienter, hvor vigtigt det er, at de pårørende inddrages og lyttes til, så resultatet er simpelthen ikke godt nok, udtaler direktør i Danske Patienter, Morten Freil.

Det er ifølge Danske Patienter især problematisk, fordi undersøgelsen samtidig viser, at 34 procent af de patienter, som i undersøgelsen savner større inddragelse af deres pårørende, var ”utrygge”, da de blev udskrevet. Det kan være tvivl omkring det videre forløb, uvished om fremtidige operationer eller udefinerbare smerter.

Sygdomsbilledet i Danmark har ændret sig. Hvor mange tidligere blev indlagt, opereret og tog af sted igen, er langt de fleste i dag indlagt med kroniske eller langvarige sygdomme. De har mange kontakter med sundhedsvæsnet, og derfor har de og deres pårørende en stor viden, som sundhedspersonalet simpelthen er nødt til at få ind i forløbet, siger Morten Freil.

De pårørende er for eksempel vigtige som en støtte for patienten, fordi det kan være svært at navigere i et sundhedsvæsen, hvor man møder et stadig større antal højt specialiserede medarbejdere, der hver især tager hånd om eksempelvis pleje, operationer, kostvejledning og genoptræning. Og pårørende kan selv blive ramt og have brug for støtte, når deres nærmeste bliver syge.

Se hele undersøgelsen her.