Ny ordning for behandling med cannabis er bekymrende

Høringssvar
none

Christiansborg åbner for brug af cannabis i behandlingen af patienter. Det er positivt, men ordningen er begrænset til en snæver patientgruppe og sikrer ikke ny viden på området – og det bekymrer.

Erfaringer fra både Danmark og udlandet viser, at medicinsk cannabis gavner en række patienter med svære smerter eller anfald, men indtil nu har patienterne ikke lovligt kunne indtage cannabis. Derfor har partierne på Christiansborg indgået aftale om en forsøgsordning, der giver en række patienter adgang til behandling på lovlig vis. Desværre er vigtige patientgrupper udeladt i lovmaterialet.

Patienter med epilepsi, polio, leddegigt og slidgigt har ikke adgang til behandlingen, og det ærgrer os, fordi der er gode praksiserfaringer med behandling af netop disse patienter, siger vicedirektør Annette Wandel fra Danske Patienter.

Og det er desværre ikke det eneste område, hvor Danske Patienter mener, at ordningen er for uambitiøs.

Ordningen giver os flere praksiserfaringer, og det er selvfølgelig godt. Men dem har vi allerede en del af. Det havde været endnu bedre og langt mere fornuftigt, hvis man stilede efter at skabe reel viden på området ved at tilrettelægge ordningen som et klinisk forsøg, siger Annette Wandel.

Viden giver bedre behandling

En af grundene til, at man ikke tidligere har behandlet patienter med cannabis, er, at der mangler reel viden på området. Viden om, hvordan cannabis virker, hvem det virker på, og hvordan man bruger det, så det virker bedst.

Har man mere solid viden om, hvilke patientgrupper der kan få gavn af cannabis, vil man ikke alene kunne behandle flere patienter, men også kunne behandle dem langt mere sikkert, siger Annette Wandel.

Men der er ikke umiddelbart lagt op til en indsamling af netop denne form for viden i den nye ordning. Her vil man i stedet fokusere mere snævert på bivirkninger, om apotekerne kan håndtere ordningen, og om lægerne holder sig til retningslinjerne.

Det er vigtigt at samle op på bivirkninger, men man bør også undersøge, hvad patienterne får ud af behandlingen, hvis man vil konkludere noget, når ordningen slutter. Og det er der ikke lagt op til, siger Annette Wandel og fortsætter:
Nu får vi rent faktisk en mulighed at skabe viden på området, der kan gavne behandlingen af patienter fremover – og så bruger vi den ikke. Det er for dumt.

Danske Patienter frygter, at ordningen, som i første omgang etableres i en begrænset periode, bliver svær at gøre permanent, når man ikke indsamler viden om patienternes oplevelser undervejs.

Organisationen har også tidligere gjort Folketinget opmærksom på problemstillingen, men det har ikke givet anledning til ændringer på området. Nu pointeres det i to nye høringssvar.

Læs vores høringssvar til Sundhedsministeriet her og Lægemiddelstyrelsen her.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Top tre: Dét mener vi

none

1. Ordningen bør tilrettelægges som klinisk forsøg, så man får viden på området.

2. Flere patientgrupper bør få adgang til behandling under ordningen.

3. Det bør være speciallæger, der håndterer behandlingen.

Læs vores høringssvar til Sundhedsministeriet her – og til Lægemiddelstyrelsen her.