Ny platform skal give patienter og pårørende lettere adgang til hjælp og rådgivning

Nyhed
Netværk patientforening fællesskab overblik

Netværksgrupper, mestringskurser og juridisk hjælp. Foreningsdanmark har mange gode tilbud til mennesker med sygdom inde på livet. Ny platform på Sundhed.dk giver ét samlet overblik, så hjælpen bliver mere tilgængelig.

Der findes omkring 200 foreninger i Danmark, som arbejder for at hjælpe mennesker med kronisk og langvarig sygdom og deres pårørende. Ud over politisk arbejde og forskning, har mange foreninger også tilbud, som er målrettet den enkelte borger – for eksempel individuel rådgivning, juridisk bistand, foredrag og kursusweekender.

Én indgang til hjælp

I et samarbejde mellem Danske Patienter, sundhed.dk og Sundhedsministeriet bliver de forskellige tilbud nu samlet i et overblik på sundhed.dk. Det skal gøre det lettere for borgere at finde frem til den rette hjælp i en hverdag, hvor medicin og hospitalsbesøg ofte tærer på overskuddet:

Vi har samlet alle tilbud på siden, så den enkelte borger let kan finde frem til netop det, de har brug for – uanset om de er ramt af kræft, depression eller en sjælden sygdom.
- Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

En af de foreninger, som kan søges frem på den nye platform, er Organdonation – ja tak! Det er en forholdsvis ny og mindre patientforening, som udover individuel rådgivning også tilbyder familiecamps og legater til transplanterede.

Vi håber, at portalen kan være med til at sende flere patienter vores vej, så de opdager vores støttetilbud.
- Lasse Heidelbach, direktør i Organdonation - ja tak!

Det samme håb er der hos Osteoporoseforeningen. De har blandt andet en telefonrådgivning med kliniske eksperter, så patienter og pårørende med knogleskørhed kan få svar på spørgsmål om alt fra kostomlægning til medicin og smerter. Derudover har de også netværksmøder og patient-til-patient rådgivning.

Det går så stærkt i sundhedsvæsenet, at mange patienter ikke føler, at de får besvaret alle deres spørgsmål og bekymringer. Det betyder meget for den enkelte, at der er tid til at få vendt situationen med fagfolk, men også at tale med andre i samme situation via vores netværk. De tilbud er vi glade for at kunne sprede via indgangen på sundhed.dk.
- Camilla Nissen Toftdal, sekretariatschef i Osteoporoseforeningen

Også en hjælp til sundhedsfaglige

Selvom platformen er målrettet patienter og pårørende, så kan den også være en hjælpende hånd til læger, sygeplejersker og andre ansatte i sundhedsvæsenet, som ofte sidder over for mennesker, der har brug for specifik rådgivning eller at netværke med andre i samme situation.

Det er jo netop derfor, at patient- og pårørendeforeningerne er der – for at hjælpe og støtte med alt det, som også følger med, når man bliver ramt af sygdom. Med én let indgang håber vi, at langt flere borgere bliver gjort opmærksomme på, at der er hjælp at hente, når de er i kontakt med sundhedsvæsenet.
- Morten Freil, direktør i Danske Patienter

Danske Patienter har blandt andet udarbejdet kvalitetskriterier for de tilbud, som optræder på platformen. Derfor kan borgere, men også ansatte i sundhedsvæsenet, være helt trygge ved, at tilbuddene er uvildige, og at der for eksempel ikke reklameres for noget, hvor der er en kommerciel hensigt.

En platform i udvikling

Siden på sundhed.dk bliver løbende brugertestet og tilpasset. Foreløbigt kan man kun søge på sygdomme og foreninger, men senere på efteråret vil det også være muligt at søge efter specifikke tilbud – for eksempel ”genoptræning” eller ”psykolog”.

Platformen bliver også udvidet med flere foreninger et par gange om året. I første omgang er 64 foreninger med, og Danske Patienter oplever allerede stor interesse fra foreninger, som ønsker at komme med i næste opdatering.

Skal din forening på sundhed.dk? Kontakt projektleder Annemette Lundmark Jensen.

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen

Annemette Lundmark Jensen

Projektleder
33 41 47 02