Patienter med KOL kan træne hjemme

Nyhed

Det brugerinddragende initiativ ”TeleKOL” er til for KOL-patienter, der ikke kan træne på hold i rehabiliteringsafdelingen efter udskrivelse fra hospitalet og i stedet kan vælge at træne hjemme.

Rehabiliteringsafdelingen på Odense Universitetshospital tilbyder patienter med KOL at træne hjemme. Patienter, der er svært ramt af KOL, oplever, at luftvejene er kronisk irriterede og vejrtrækningen tung. Så når nogle KOL-patienter tager offentlig transport eller selv kører til hospitalet for at træne med i holdtræningen, er de for udmattet til at deltage og har brugt deres energi for resten af dagen.

Derfor får svært ramte KOL-patienter mulighed for at træne hjemme ved hjælp af en kuffert, så de ikke behøver brænde dagens energi af ved at møde op på Rehabiliteringsafdelingen for at træne. Fysisk træning er vigtigt for at undgå hyppige genindlæggelser og forværringer af KOL, og KOL-patienter har gavn af tiltaget, der har fået navnet ”TeleKOL”. På afdelingen håber man derfor på at kunne gøre forløbet mere strømlinet og udvide TeleKOL-tilbuddet i fremtiden.

KOL-patienter bestemmer selv

Om der skal trænes hjemme eller på afdelingen, er patienter med svær KOL med til at beslutte, men en række krav skal være opfyldt, før de får tilbuddet. Rehabiliteringsafdelingen ønsker at lade KOL-patienter bestemme ud fra deres hverdag og behov, hvor de oplever, at muligheden for træning hjemme gavner patienter med svær KOL.

TeleKOL skaber et optimalt forløb for patienter med KOL. TeleKOL gør, at man kan forebygge inaktivitet, som er en stor konsekvens, når man ikke kan røre sig. Det er til for patienterne, der ikke har mulighed for at komme ind og deltage på Rehabiliteringsafdelingen, samt for dem, der bor længere væk i afstand fra afdelingen, siger ledende terapeut Robert Elbæk Jull fra Rehabiliteringsafdelingen på Odense Universitetshospital.

Kufferten, som KOL-patienter får med hjem, når de vælger TeleKOL-løsningen, indeholder kamera, så der er mulighed for at være i kontakt med personalet på rehabiliteringsafdelingen, og udstyr, hvor der er remedier til øvelser såsom åndedrætsteknikker. Kufferten er let tilgængelig, og de IT-tekniske færdigheder er forsøgt ikke at blive gjort for vanskelige, da svært ramte KOL-patienter ofte er ældre mennesker, der måske ikke har samme kendskab til IT, som den yngre generation har.

Udfordringerne har ikke været at få KOL-patienter til at benytte sig af tilbuddet, men forløbet med at sætte KOL-patienter til at træne hjemme kunne godt være mere strømlinet og kræve færre ressourcer.

Mere strømlinet forløb

På Fælles Akutmodtagelsen screener sygeplejersker KOL-patienter. Når de så vælger at tage i mod tilbuddet om at få kufferten med hjem og tale med sygeplejersken, screener fysioterapeuterne patienternes journal igen, inden de går ud på de forskellige afdelinger for at snakke med patienterne igen – og det forløb kunne godt være mere strømlinet.

Forløbet kan godt gøres mere strømlinet. Det er dobbeltarbejde, når KOL-patienter interviewes af både sygeplejersker og fysioterapeuter – og det forstyrrer patienter, der måske ikke har det nødvendige overskud, så hellere være så skarpe som muligt første gang, at patienterne vurderes, siger Robert Elbæk Jull.

TeleKOL-hold med tre eller fire patienter

TeleKOL forudsætter én til én interaktion mellem afdelingen og KOL-patienter, der er hjemme, når der er kontakt gennem kameraet, der sidder i kufferten. Det kræver flere ressourcer og terapeuter, end hvis alle mødte op til holdtræning på afdelingen.

Fremtiden er, at terapeuten kan varetage TeleKOL-hold med tre eller fire patienter for at give samme information på samme tid – frem for at logge af og på og forfra hver gang. Men det er stadig udfordret af den IT-tekniske side.

Fakta

Projekter i Danmark

Projekt TeleKOL på Odense Universitetshospital er et af de over 800 projekter, der er indberettet i ViBIS' projektdatabase.

Se alle projekter i databasen her.

Læs også: Patienter har fået mere indflydelse

Ny evaluering viser, at de patienter, der har været en del af storskalaprojektet Det Brugerinddragende Hospital på Aarhus Universitetshospital, har fået langt større indflydelse på deres behandling.

Læs mere her.

Anbefalinger: Sådan opnår man vellykket brugerinddragelse

Ny evalueringsrapport fra Det Brugerinddragede Hospital kommer med seks anbefalinger til vellykket implementering af metoderne fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling på hospitaler.

Læs mere her.