PRO-data skal anvendes tværsektorielt

none

Det er nødvendigt med et tværsektorielt perspektiv, når man diskuterer PRO-data som redskab til at måle kvalitet i sundhedsvæsenet. Nyt hovedbudskabet fra ekspertgruppen i ViBIS’ projekt Program PRO.

Den 23. september var Program PROs ekspertgruppe samlet til deres tredje møde. Ekspertgruppen skal understøtte Program PRO – et projekt i ViBIS, der har til formål at samle viden om, hvordan patientrapporterede oplysninger om helbred kan bruges til kvalitetsudvikling af behandlingsforløb på tværs af sektorer.

Og netop den tværsektorielle ramme for projektet blev understreget gennem oplæg fra kommunal og primær sektor. Her var budskabet klart: PRO-data kan ikke være sygehusdrevet alene, fordi mange patienters behandlingsforløb går på tværs af sektorer. Kvaliteten af et behandlingsforløb må derfor vurderes på baggrund af sundhedsvæsenets samlede indsats.

Incitamentstrukturer er en udfordring

Ekspertgruppen gav nogle praksisnære bud på, hvordan både almenpraktiserende læger og kommuner systematisk kan bruge PRO-data til at forbedre kvaliteten af patienternes forløb. Men de gav også et indblik i, hvilke udfordringer der er for de enkelte parter. Generelt blev manglende incitamentstrukturer fremhævet som en potentiel barriere for arbejdet med PRO-data i alle sundhedsvæsenets sektorer.

Dagen bød desuden på en livlig paneldebat om PRO-målemetoder og instrumenter. Debatten bragte fokus på vigtigheden af, at patienter er med i hele processen omkring udvælgelse og udvikling af spørgeskemaertil indsamling af PRO-data.

Der var enighed om, at udgangspunktet må være at undersøge, hvilke dimensioner der betyder mest for patienterne i et givent forløb. Næste trin er så at se på, hvilke tilgængelige validerede PRO-instrumenter, der rummer disse dimensioner, siger Frederikke Storm, projektleder for Program PRO.

Relevans og værdi for patienten

Hovedformålet med projektet blev derved endnu en gang ridset op – nemlig at det først og fremmest er den patientoplevede kvalitet af et behandlingsforløb, som PRO-data skal højne, og at relevans og værdi for patienten skal være styrende for projektet og den videre implementering. En betingelse for, at det kan ske, er, at patienter får en direkte opfølgning på den data, som de indberetter.

Erfaringer siger os, at patienter faktisk gerne vil udfylde data om eget helbred, hvis bare de får en direkte feedback - eksempelvis i form af en præsentation af egne data på et stykke papir eller gennem samtalen med den sundhedsprofessionelle. Patienter skal føle vigtigheden af indrapporteringen af disse data på et individuelt niveau, afslutter projektleder Frederikke Storm.

Læs mere om Program PRO.

Anbefalinger til arbejdet med PRO-data

29 danske eksperter har arbejdet tæt sammen med ViBIS og TrygFonden for at opstille en række konkrete anbefalinger til, hvordan man kan anvende PRO-data i praksis. Det er sket i projektet Program PRO.

Læs mere om Program PRO.