Program PROs anbefalinger skal skabe retning på danske initiativer

none

Ekspertgruppen bag Program PRO har udviklet retningslinjer for god praksis i arbejdet med PRO-data i kvalitetsudvikling.

Gennem knap et år har ekspertgruppen i Program PRO diskuteret udviklingen for arbejdet med PRO-data i Danmark. Hvilke potentialer er der for patienter? Hvilke potentialer og barrierer er der for udvikling af kvaliteten af patientforløb, der i stigende grad kompliceres af sektorovergange? Hvordan sikrer vi mål med mening?

Spørgsmålene har været mange inden for et felt som nok er ”hot”, men som primært har været afprøvet i afgrænsede kliniske projekter.

Retningslinjer for god praksis

Med en stor interesse for PRO-området – både i den sundhedsfaglige praksis og på politisk niveau – er det netop nu afgørende, at der bliver sikret en bæredygtig retning i de mange initiativer. Derfor er en væsentlig del af Program PROs bidrag at komme med konkrete retningslinjer for god praksis, når man lokalt/regionalt/nationalt igangsætter indsamling af PRO-data med henblik på kvalitetsudvikling.

Det er vigtigt, at vi får sat en ramme for fremtidigt arbejde med PRO-data, så vi for eksempel sikrer synergi mellem den kliniske anvendelse og initiativer på populationsniveau. Det betyder blandt andet at vi skal undgå, at patienter bliver bedt om at indrapportere PRO-data flere gange til forskellige formål, siger Mette Munch-Petersen, der er projektleder i Program PRO.

Retningslinjerne for god praksis består af en række anbefalinger i forbindelse med valg omkring organisering og metode, som kommende PRO-projekter kan anvende som guideline ved opstart og undervejs i et projekt.

Patienternes behov som udgangspunkt

Udgangspunktet for retningslinjerne er, at det først og fremmest er patienternes behov, der bør være i centrum, når man igangsætter generering af PRO-data.

Vi skal sikre, at generering af PRO-data er meningsfyldt for både patienter, sundhedspersoner og ledelser. Men værdien for patienterne er en forudsætning for de øvrige hensyn og det bliver vi heldigvis mindet om af ekspertgruppens patientrepræsentanter undervejs på møderne, siger Mette Munch-Petersen.

De endelige anbefalinger og Program PROs øvrige vidensgrundlag bliver lanceret i slutningen af sommeren 2016 ved en større høring.

Hvad er Program PRO?

none

I projektet Program PRO har ViBIS i samarbejde med TrygFonden arbejdet med, hvordan patientrapporterede oplysninger kan bruges i den enkelte behandling og i kvalitetsudviklingen af sundhedsvæsenet.

Læs mere om projektet her.