QALY er et godt redskab til at støtte beslutninger i Medicinrådet

Høringssvar
Lykkeligt ældre par krammer

Danske Patienter ser frem til, at QALY skal bruges som beslutningsstøtteværktøj i Medicinrådet. Men det kan ikke stå alene.

Brugen af såkaldte ”kvalitetsjusterede leveår” (QALY) vil kunne skabe større konsistens i de beslutninger, der træffes i Medicinrådet fremover.

Derfor er det grundlæggende en god ide at indføre QALY, skriver Danske Patienter i et høringssvar til Danske Regioner.

Livskvalitet kombineret med overlevelse bliver et helt central effektmål, og det er positivt, da det i sidste ende er vigtigt for den enkelte patient, at behandlingen bidrager med så mange gode leveår som muligt.

QALY kan ikke stå alene

Når man ser på den seneste model for brugen af QALY, er der dog en række forhold, der bør justeres.

Blandt andet bør det gøres mere tydeligt, at QALY – som Danske Regioner også selv tidligere har pointeret – er et beslutningsstøtteværktøj og IKKE et bærende element i den analyse af effekt og sundhedsøkonomi, som Rådet skal træffe sin beslutning på baggrund af. Ellers kan det medføre problemer, især for små patientpopulationer og for patientgrupper, hvor en medicin kan give små, men vigtige forbedringer, som ikke kan opfanges i de generiske redskaber, der anvendes til beregning af QALY.

Politiske ønsker til prioritering efterspørges

Danske Patienter advarer mod, at man ved anvendelse af QALY kan fastsætte en fast grænse for hvor meget en medicin må koste pr. kvalitetsjusteret leveår på tværs af sygdomme. Der bør blandt andet – i tillæg til brugen af QALY – udarbejdes supplerende principper for, hvornår der især bør udvises større betalingsvillighed. Det kunne for eksempel være i forbindelse med særligt alvorlige sygdomme, ved præparater uden andre eksisterende behandlingsmuligheder og ved fremadskridende sygdomme, hvor udviklingen kan bremses.

Dette kan ligeledes med fordel gøres til genstand for en samfundsmæssig dialog, så både befolkningen og de folkevalgte politikeres ønsker til prioritering kan anvendes som rettesnor for Rådet. Vi anfægter ikke rådsmedlemmernes faglige kompetence, men Rådet har ikke en repræsentativ sammensætning, og som det er nu, er medlemmerne overladt til at træffe politiske beslutninger om prioritering ud fra personlige betragtninger om rimelighed.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54

Download dokumenter