Risikokommunikation – fra data til mening

Blogindlæg

Det er afgørende for patienter, der skal vælge en behandling, at de forstår, hvilke risici der kan være. For at skabe denne forståelse er man nødt til at inddrage patienten. Men dialog om risici kræver en særlig tilgang.

Af projektkonsulet Steffen Klemmensen fra ViBIS.

Fagsprog, tabeller og procentsatser - sådan får sundhedsprofessionelle ofte præsenteret information om risici ved en behandling i videnskabelige artikler. Men det kan være svært at formidle denne data om effekter og bivirkninger til patienterne i et sprog, som giver mening for dem.

Det er især vigtigt, at patienterne er oplyste om risici, når de selv skal være med til selv at træffe valg af behandling. I samtalen er patienterne ofte følelsesmæssigt påvirket af situationen, og de har derfor svært ved at forholde sig til risici. Det stiller store krav til de sundhedsprofessionelles kommunikationsevner.

Denne form for kommunikation bliver kaldt for risikokommunikation. Siden 1990’erne er der blevet forsket systematisk i området. Der er derfor en lang række studier, som giver os viden om, hvordan man kan øge sandsynligheden for, at patienten bedre forstår konsekvenser af en behandling og opnår større sygdomsindsigt.

Beslutningsstøtteværktøjer

Når man skal formidle risici til patienter, kan man med fordel benytte sig af beslutningsstøtteværktøjer (decision aids) i dialogen. Beslutningsstøtteværktøjer tager udgangspunkt i spørgsmål, som patienterne ofte stiller, og understøttes af illustrationer.

20 års forskning i anvendelsen af beslutningsstøtteværktøjer har vist, at:

  • patienter ofte vil have mere præcis information, end de faktisk får.
  • formidling af risiko skal foregå som en dialog, hvor der udveksles information om – men også holdninger til – de nævnte risici.
  • sundhedspersonalet skal hjælpe patienten med at omsætte data til hverdagseksempler eller illustrationer.
  • data skal formidles visuelt, neutralt og i absolutte tal.

Det handler primært om at bruge visuel understøttelse til at give tallene mening for almindelige mennesker.

Det er ligesom, når man vil købe en ny vaskemaskine. Ingen kan forholde sig til, hvad det betyder, at den bruger 12,5 liter vand per vask og 117 kWh. Men man kan forholde sig til, at den ene maskine er grøn AA+ og den anden er gul C. Data skal være enkle, overskuelige og sammenlignelige.


I Danmark har vi siden 2013 udviklet og anvendt beslutningsstøtteværktøjer til at hjælpe klinikere og patienter med at overskue fordele og ulemper ved forskellige behandlinger. Der er stadig et stort potentiale for at forbedre risikokommunikation på danske hospitaler og i den kommunale sundhedssektor. Det er derfor afgørende, at vi aktivt anvender viden og erfaring på området.

Bliv bedre til at inddrage

ViBIS holder løbende workshop om brugerinddragelse. Her får du konkrete redskaber til at inddrage patienter og pårørende. De er målrettet sundhedsprofessionelle i kommuner, almen praksis og på hospitaler.

Læs mere om ViBIS workshops og tilmled dig her.