Sådan måler du brugerinddragelse med video

Inddragelse
none

På Herlev og Gentofte Hospital har læger haft gode erfaringer med at bruge video til at måle graden af brugerinddragelse.

Ortopædkirurgisk afdeling på Herlev og Gentofte Hospital har anvendt video-optagelser til at måle graden af brugerinddragelse. Formålet var at kortlægge, om lægerne patientinddrager i overensstemmelse med afdelingens ambition. 10 forsamtaler mellem læger og patienter blev filmet som en del af initiativet. Derefter så fire speciallæger videoerne igennem, og de vurderede graden af brugerinddragelse ud fra kriterier, afdelingen havde defineret i et option grid (se eksempler på option grid).

Målingerne skulle bruges til at kende graden af brugerinddragelse, inden afdelingen indførte et beslutningsværkstøtteværktøj. Værktøjet bliver brugt til patienter med slidgigt i knæet, når de skal vælge mellem operation og livstilsændringer som vægttab eller motion. ViBIS har undervejs sparret med afdelingen på Herlev og Gentofte Hospital om udformningen af beslutningsstøtteværktøjet.

Vores mål var gladere patienter, og min oplevelse er, at det har været en øjenåbner for patienter og for speciallægerne at arbejde med systematisk brugerinddragelse med vores nye værktøj. Jeg tror, vi er blevet mere bevidste om at sikre os, at patienten har forstået valgmulighederne i behandlingen og konsekvenserne af dem, siger Rasmus Nielsen, der er afdelingslæge ved Ortopædkirurgisk Afdeling på Herlev og Gentofte Hospital.

Internationale undersøgelser viser, at 20 procent af de patienter, der får et kunstigt knæ ved operation, ikke bliver tilfredse med løsningen på lang sigt. Målet var derfor at sikre, at patienten er tilstrækkelig velinformeret.

Når man skal måle graden af brugerinddragelse er video-optagelser og option grid en god metode:

Video-optagelsen giver et øjebliksbillede, der er langt mere håndgribeligt, end hvis man eksempelvis skal spørge patienten eller lægen bagefter. Hvis man har udvalgt en række elementer, der skal være til stede under samtalen, får man også et retvisende billede af den inddragelse, man ønsker at undersøge, siger Vibe Hjelholt Baker, der er projektleder i Tænketank for brugerinddragelse hos ViBIS.

Tillid og den rette afsender

Læge Rasmus Nielsen har holdt oplæg om erfaringerne i Tænketanken for brugerinddragelse, og der var stor interesse blandt andre læger, sygeplejersker og jordemødre. Han deltager i klinikergruppen, som er en ud af de seks ekspertgrupper i tænketanken.

I tænketanken får vi sammen med gruppen af klinikere afdækket praktikernes behov for viden inden for brugerinddragelse. Løbende vil vi så adressere de behov. Det er eksempelvis, hvordan man i praksis måler på brugerinddragelse, og hvordan man inddrager sårbare patienter i beslutninger, fortæller Vibe Hjelholt Baker.

På Herlev og Gentofte Hospital blev målingen af brugerinddragelse og beslutningsstøtteværktøjet godt modtaget, og det skyldtes blandt andet ledelsens interesse og opbakning, mener Rasmus Nielsen. Der er stor velvilje i lægegruppen, men det kræver, at man inden har gjort sig nogle praktiske og etiske overvejelser:

Der skal være tillid fra lægerne på afdelingen, ellers kan det ikke lade sig gøre. Vi gjorde det sådan, at alle fik tilbuddet om at blive filmet, og vi respekterede naturligvis, at nogle få takkede nej. Vi var fire speciallæger, hvis egne samtaler med patienter i øvrigt også var blevet filmet, som gennemså optagelserne bagefter for at give point for graden af brugerinddragelse på de elementer, vi allerede havde udvalgt. At fire har set det igennem giver en bredde i vurderingen. Vi har ikke bagefter brugt filmklippene til for eksempel at illustrere noget, som ikke fungerer i samtalen. Det skulle ikke blive en proces, hvor man kunne følge sig hængt ud, fortæller Rasmus Nielsen.

Samlet kunne mødet mellem læge og patient få op til 36 inddragelses-point. Gennemsnittet for samtalerne var 12 point, men spredningen var stor: De enkelte samtaler fik fra fem og op til 34 point. Målingerne og indblikket i, at der var mulighed for en forbedring, skabte interesse i lægegruppen, vurderer Rasmus Nielsen.

none

Om ekspertgrupperne

Tænketanken består af seks ekspertgrupper, der samler eksperter med et personligt engagement i arbejdet med at forankre brugerinddragelse i sundhedsvæsenet. 

Der har været meget stor interesse for tænketanken også blandt klinikere. 27 praktikere har meldt sige til gruppe, hvor det oprindelige mål var blot 15-20 deltagere.

Kliniker-gruppen er en ud af de seks grupper i tænketanken, der i år undersøger, hvordan man kan skabe reelle forandringer, der fører til mere inddragelse af patienter og pårørende i sundhedsvæsenet. ViBIS, Danske Regioner og KL står bag.

Læs mere om de seks ekspertgrupper

Værktøjer til brugerinddragelse

ViBIS har samlet en række redskaber og værktøjer til brugerinddragelse i praksis.

Du finder både redskaber til at understøtte metoderne fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling og måleredskaber, der kan bruges som indikator for inddragelse.