Seks skridt kan begrænse overbelægning

Politisk indspil

Danske Patienter, Lægeforeningen, DSR, FOA og Ældresagen foreslår seks konkrete skridt, der skal begrænse overbelægningen på de danske hospitaler.

Grænsen er nået, og det er på tide, at de ansvarlige politikere gør noget ved overbelægningen på de danske hospitaler. Derfor foreslår Danske Patienter i samarbejde med Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA og Ældresagen seks konkrete tiltag, der skal begrænse overbelægningen.

Over hele landet er der sygehuse, der kæmper med massiv overbelægning på især akutte og medicinske afdelinger. Det er dybt problematisk – først og fremmest for patienterne.

Den nationale handleplan for den ældre medicinske patient og de øvrige initiativer har tydeligvis været utilstrækkelig til at løse overbelægningsudfordringen. Og selv om kommuner og regioner flere steder opruster samarbejdet, så står det klart, at udviklingen på hospitalerne og udviklingen i kommunerne ikke matcher hinanden. 

Seks konkrete skridt

Det er på tide, at de ansvarlige politikere for alvor gør noget ved problemet. Derfor har Danske Patienter i samarbejde med Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA og Ældresagen udviklet seks konkrete skridt:

  • Der skal her og nu sikres det nødvendige antal medicinske sengepladser, indtil der er sikkerhed for gode tilbud i det nære sundhedsvæsen.
  • Der skal laves en national plan for det nære sundhedsvæsen, som blandt andet skal indeholde en samlet kapacitetsanalyse.
  • Regionerne skal følge op på de data, der viser, at forholdene ikke er i orden.
  • Nationale krav til regionernes og kommunernes indsats for de ældre medicinske patienter skal indgå i økonomiaftalerne.
  • Sygeplejen på plejecentrene skal styrkes.
  • Incitamenter skal styrke regionerne og kommunernes samarbejde om at forebygge unødige indlæggelser.

Læs mere om de seks skridt her.

Overbelægning betyder flere fejl

none

På medicinske afdelinger med overbelægning oplever op mod hver femte patient fejl i forbindelse med deres indlæggelse. Det kan have alvorlige konsekvenser for patienternes sikkerhed.

Læs om problematikken her.

Patienter skal væk fra hospitalsgangene

Det er et af hovedbudskaberne i en stor delaftale på finansloven fra 2014, hvor en sundhedspakke skal være med til at løse problemerne med overbelægning.

Læs mere her.