Test din organisation: Er I modne til at inddrage? 

Inddragelse
Barometer

Hvor er din organisation rigtig god til at inddrage brugerne, og hvor halter det? Det skal et nyt samtaleværktøj fra ViBIS være med til at afdække, så erfaringerne kan bidrage til nye projekter. 

Modenhedsværktøjet. Det er navnet på et nyt redskab udviklet af ViBIS, som skal være med til at vise i hvilken grad, en organisation er rustet til at arbejde med brugerinddragelse. Det sker gennem målrettede drøftelser blandt medarbejderne om, hvor det lykkes med brugerinddragelse, og hvor der er plads til forbedring. 

Vi oplever mange organisationer, som er meget optagede af at inddrage patienter og pårørende i den daglige praksis. Men det kan være svært at gennemskue, hvordan og om brugerinddragelsen udføres i praksis. Modenhedsværktøjet kan være en hjælp til at lære sin organisation bedre at kende på det punkt, siger Annemette Lundmark Jensen, projektleder i ViBIS. 

Værktøjet er tiltænkt hospitaler og kommuner, der dagligt har med inddragelse af borgere, patienter og pårørende at gøre. Det består af en lagkagefigur med seks forskellige dimensioner og en række udsagn, som medarbejderne skal diskutere i små grupper med hjælp fra en facilitator. 
 
De seks dimensioner er ledelse, involvering af relevante medarbejdere, individuel inddragelse, organisatorisk inddragelse, kompetencer og formidling. Hver dimension er vigtig og siger noget om, hvordan brugerinddragelse er implementeret i praksis.

Modenhedsværktøj - de seks dimensioner

Samtaler på tværs af organisationen 

Det er en fordel, hvis samtalegrupperne kan sammensættes, så eksempelvis frontpersonale, der har direkte patientkontakt, medarbejdere der arbejder med kvalitetsudvikling, brugerrepræsentanter, administrative medarbejdere og ledelse får mulighed for at dele erfaringer. 

Det er vigtigt at samle forskellige typer af medarbejdere, så flest mulige perspektiver bringes til bordet. På den baggrund kan vi nemlig drøfte, hvordan brugerinddragelse kan komme endnu mere i spil i kommende projekter, siger Annemette Lundmark Jensen. 

 Medarbejderne vil blandt andet komme til at diskutere, om brugerinddragelse er en prioriteret ledelsesopgave, hvorvidt relevante medarbejdere har kompetencerne til at indgå i arbejdet, og om resultaterne er synlige internt og eksternt. 

Viden skal styrke nye projekter 

På baggrund af drøftelserne vurderer grupperne, hvor moden organisationen er til at inddrage brugerne ved at sætte en markering på hver dimension i figuren. På den måde bliver det synligt hvilke områder, der skal have en særlig opmærksomhed, når nye projekter sættes i gang. 

Mit håb er, at værktøjet vil give ny viden om organisationens status på brugerinddragelse i praksis, og at det på den lange bane vil komme patienter og pårørende til gode​, siger Annemette Lundmark Jensen. 

Modenhedsværktøjet indgår i ViBIS's nye publikation 'Individuel inddragelse - fra forberedelse til praksis' sammen med 15 andre værktøjer.

Download modenhedsværktøjet.

Kontakt

Annemette Lundmark Jensen. Foto: Tea Petersen

Annemette Lundmark Jensen

Projektleder
33 41 47 02