Vækst i alternativ behandling: Patienter er overladt til sig selv

Nyhed
none

Brugen af alternativ behandling er steget, viser en ny rapport. Med et stigende marked bliver det sværere for patienter at navigere i, og der mangler forskning på området, mener Danske Patienter.

Akupunktur. Zoneterapi. Kranio-sakral terapi. Clairvoyance. Alternativ behandling findes i mange varianter, og det er efterspurgt, viser en ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed.

I 1987 havde 10 procent af danskerne brugt alternativ behandling inden for det seneste år. Fra 2000 til 2017 er andelen steget fra 20,5 til 27,5 procent.

Ifølge rapporten er det primære formål for brugerne forebyggelse af sygdom og øget velvære. Derudover bruger flere den alternative behandling som et supplement til de behandlingstilbud, der gives i det etablerede sundhedssystem, hvis de er ramt af mere alvorlige symptomer og sygdomme.

Brug for forskning

Vicedirektør Annette Wandel fra Danske Patienter forstår godt, at brugen af alternativ behandling er i vækst. Men patienterne mangler viden om området, mener hun.

Rigtig mange lever med en kronisk sygdom hele livet og oplever både lindring og øget livskvalitet ved anvendelse af alternative behandlingsformer som supplement til den konventionelle behandling. Men fordi det er et stigende marked, er det enormt svært at navigere i, fordi de ikke aner, hvad der virker. Derfor har vi brug for mere forskning og offentlig blåstemplet formidling på området, så vi kan skelne skidt fra kanel, siger hun til Fyens.dk

Også sundhedspersonalet skal være bedre klædt på.

Patienterne har også behov for at kunne tale med deres læge eller sygeplejerske om de her behandlinger, men de oplever, at det er rigtig svært at have den samtale. For sundhedspersonalet ved heller ikke nok om området til at kunne rådgive patienterne, siger Annette Wandel til Fyens.dk.

Alternativ behandling

Alternativ behandling dækker behandlingsmuligheder, som ikke er en del af det offentlige sundhedssystem i Danmark. Det kan for eksempel være:

  • Akupunktur
  • Zoneterapi
  • Massage eller andre manipulative terapier
  • Healing
  • Kranio-sakral terapi
  • Ernæringsterapi
  • Clairvoyance
  • Kinesiologi
  • Biologiske kosttilskud

Dét mener Danske Patienter

Danmark skal producere, indsamle og publicere mere viden om alternativ behandling, så patienterne kan få bedre vejledning og blive udsat for færre risici, når de søger hjælp i det komplementære.

Læs mere her.