Vi skal mindske social og geografisk ulighed i sundhed

Politisk indspil
none

Socioøkonomisk baggrund, postnummer og uddannelsesniveau bør ikke have så stor betydning for dit helbred, som det har i dag. Danske Patienter præsenterer en række anbefalinger, der skal øge ligheden.

Hvor du kommer fra, hvor du bor, hvilken uddannelse du har – det bør ikke betyde noget for dine chancer for et godt helbred. Men det gør det. Har man en kort uddannelse, har man statistisk højere risiko for sygdom, end hvis man har en lang uddannelse, og konsekvenserne af sygdom rammer én hårdere. 

Baggrundsnotat om ulighed

Danske Patienter har lavet en afdækning af den eksisterende viden om ulighed i sundhed. 

Afdækningen er baggrund for Danske Patienters anbefalinger til politikerne.

Se afdækningen her.

Det kan skyldes, at man har sværere ved at navigere i sundhedsvæsenets organisering, har svært ved at regne ud, hvad der er relevant at sige i en konsultation, eller måske har man alt for mange kilometer til behandlingsstedet. Det kan også være, at man bor i en kommune, hvor ventetid til specialiseret behandling er meget længere end i andre kommuner. 

Vi risikerer alle at være udsatte i vores møde med sundhedsvæsenet. Uanset vores position uden for sundhedsvæsenet kan vi blive ramt af chok, når vi får en diagnose, eller magtesløshed, når vi ikke kan leve det liv, vi plejede at leve.

Bliver der ikke taget hånd om den enkelte patient, kan det blive dyrt — både for patienten, der får en dårligere livskvalitet og levere i kortere tid, men også for samfundet som helhed, der får øgede behandlingsudgifter og mindre indtægter fra de, der er for syge til at arbejde.

Ulighed i sundhed vedrører os alle, og reduktion af ulighed er en målsætning, der bør stå højt på den politiske dagsorden. Danske Patienter anbefaler, at:

  • regeringen sammen med Danske Regioner og KL indfører en social variabel i det rutinemæssige kvalitetsarbejde.
  • data om social ulighed i sundhed afrapporteres på aggregeret niveau som led i det nationale kvalitetsprogram.
  • myndighederne etablerer fora, hvor bedst tilgængelige viden om social ulighed i sundhed bliver indsamlet og udbredt til sundhedsvæsenets aktører.
  • regeringen, Danske Regioner og KL sikrer systematisk inddragelse af patienter og pårørende i de enkelte behandlingsforløb.
  • regeringen indfører faglige retningslinjer som sikrer kvaliteten af patientforløb, også på tværs af sektorer. Og sikrer løbende monitorering.

 ► Se anbefalingerne i deres fulde længde her. 

Geografisk og social ulighed

Som beskrevet ovenfor, er uligheden i sundhed både social og geografisk – og det er forskellige ting, der skal til for at mindske de to former for ulighed.

Danske Patienter har i forlængelse af anbefalingerne oven for lavet to indspil, der udfolder problemerne med de to former for ulighed og uddyber før nævnte anfalinger:

Geografisk ulighed:

Du finder vores politiske indspil for geografisk ulighed her.

Social ulighed:

Og vores politiske indspil for social ulighed her.  

Se tema om ulighed i sundhed

Danske Patienter har udarbejdet et online tema om ulighed i sundhed. Du finder det her.