Viden fra patienter skal styrke behandlingen

Nyhed

Ny afhandling afdækker, om de metoder vi anvender til at undersøge patientoplevet kvalitet af behandling og patienternes livskvalitet, er optimale.

Lene Kongsgaard Nielsen har i sin ph.d.-afhandling undersøgt, om de spørgeskemaer man bruger til at vurdere patientoplevet kvalitet hos knoglemarvskræftpatienter, er gode nok.

Her anvender man spørgeskemaer til at vurdere, hvor der er forbedringspotentiale i behandlingen.

Hvis vi stiller patienterne de rigtige spørgsmål, kan vi på en større skala få viden om, hvor vi gør noget godt, og hvor vi gør noget knap så godt for patienten, udtaler Lene Kongsgaard Nielsen til Syddansk Universitet.

Patienterne har en unikt viden om egen sygdom, der kan anvendes til at optimere behandlingen og undgå ineffektiv behandling og reducere senfølger. 

Patienter skal bruges rigtigt

Afdækningen af patientoplevet kvalitet handler ikke om at spare penge. Formålet er at inddrage viden om patienternes livskvalitet, så man kan tage de rigtige beslutninger sammen med patienterne.

Jeg synes, det er vigtigt, at patienterne ved, at vi har fokus på, hvordan de har det med og efter behandlingen. Det skal ikke alene dreje sig om overlevelse af en kræftsygdom, udtaler Lene Kongsgaard Nielsen til Syddansk Universitet.

Afhandlingen viser, at det er muligt at måle patientoplevet kvalitet ved hjælp af spørgeskemaer. Patienterne skal dog spørges ind til de rigtige spørgsmål, og man er nødt til at være opmærksom på, at svækkede patienter ikke kan svare på spørgeskemaerne selv.

Læs mere om afhandlingen her.

12 anbefalinger til arbejdet med PRO-data

I projektet Program PRO har ViBIS i samarbejde med TrygFonden udarbejdet en rapport om, hvordan patientrapporterede oplysninger kan bruges i kvalitetsudviklingen af sundhedsvæsenet.

Den indeholder 12 anbefalinger til arbejdet med PRO-data.

Se rapporten her.