Genoptræning

Alle patienter, der har et sundhedsfagligt vurderet genoptræningsbehov, skal tilbydes en genoptræningsplan og tilstrækkelig, rettidig genoptræning af høj faglig kvalitet.

Det er dokumenteret, at genoptræning skal igangsættes hurtigst muligt for at sikre størst mulig effekt og dermed forhindre unødige funktionstab i forlængelse af et sygdomsforløb. Genoptræningen skal organiseres, så alle patienters behov for genoptræning kan imødekommes. Det fordrer, blandt andet i relation til de mindre patientgrupper, at kommunerne samarbejder om etablering af genoptræningstilbud.

Genoptræningstilbud skal i videst muligt omfang evidensbaseres og dokumenteres. Genoptræningen skal være fleksibel med hensyn til tidspunkt og valg mellem hold og individuel træning, og det skal tilrettelægges ud fra den enkeltes behov.

Potentialet i digital genoptræning i kommunerne bør også udnyttes som et selvstændigt tilbud eller supplement til den fysiske træning. På den måde kan borgeren gennemføre genoptræningen i eget hjem, f.eks. på egen hånd efter instruktion. 
 

Nationale retningslinjer skal understøtte indsats

Genoptræningsindsatsen skal, som del af en samlet rehabiliteringsindsats, understøttes af nationale retningslinjer. Retningslinjerne skal både beskrive indholds- og kompetencekrav til genoptræningsområdet – uanset om det konkret foregår i regionalt- eller kommunalt regi – og der skal i forlængelse heraf defineres kvalitetsindikatorer, som afspejler patienternes udbytte af indsatsen.

Kvaliteten af genoptræning efter sygehusophold er ligeledes afhængig af en effektiv og fyldestgørende kommunikation mellem sygehus og kommune. Genoptræningsplaner skal indeholde de nødvendige informationer, så genoptræningsindsatsen kan tilrettelægges sikkert og i tråd med den hidtidige indsats og patientens behov.

Siden 1. juli 2018 har borgere, der udskrives fra sygehus med en genoptræningsplan, kunnet vælge en privat leverandør af genoptræning, hvis kommunen ikke kan tilbyde opstart af genoptræning inden for syv kalenderdage efter udskrivelsen fra sygehus. Det er vigtigt, at det er overskueligt, hvad borger kan vælge imellem, og guides i beslutningen, så borger ikke selv skal finde frem til det rigtige tilbud.
 

Danske Patienter anbefaler, at...
  • Genoptræningsindsatser bliver understøttet af nationale retningslinjer, der beskriver indholds- og kompetencekrav til genoptræningsområdet.
  • Kommunerne samarbejder på tværs om etablering af genoptræningstilbud, så der også er genoptræningstilbud målrettet de mindre patientgrupper.
  • Patienter tilbydes digital genoptræning som et selvstændigt tilbud eller supplement til den fysiske træning i det omfang patienterne ønsker det og det fagligt vurderes at give mening.

Forebyg yderligere sygdom

Fysisk aktivitet kan være med til at mindske risikoen for yderligere sygdom. Danske Patienter har lavet et tema om forebyggelse. Her får du blandt andet gode råd til, hvordan du kommer igang med at dyrke motion.

Se hele temaet her.

Kræftramte mangler genoptræning

Både kræftsygdommen og behandlingen kan give kræftpatienter fysiske gener og begrænsninger. Genoptræning er derfor vigtig – men patienterne får ikke det, de har behov for.

Læs mere her.