Brugerrepræsentanter

Denne ekspertgruppe fik til opgave at identificere de udfordringer, der kan opstå i samarbejdet mellem patienter og sundhedsvæsen.

Ekspertgruppen for brugerrepræsentanter bestod af 22 patienter og pårørende fra forskellige sygdoms- og behandlingsområder, der personligt har eller har haft sygdom og behandling tæt inde på livet.

Fælles for gruppens medlemmer var, at de alle havde erfaring med som repræsentanter for patienter og pårørende i forskellige sammenhænge; regionale patientinddragelsesudvalg, kommunale brugerråd, lokale råd, udvalg og arbejdsgrupper på eksempelvis sygehuse samt store og små patientorganisationer. 

Ekspertgruppen mødtes 3 gange i løbet af 2017. Det første møde blev brugt på at kortlægge, hvilke forudsætninger det kræver at skabe et godt samarbejde mellem brugerrepræsentanter og sundhedsvæsenets aktører, og hvilke konkrete forhold der kan gøre det nemmere eller sværere at være brugerrepræsentant.

Der var stor interesse for at høre brugerrepræsentanternes bud på forskellige emner i de øvrige fem ekspertgrupper. Det andet møde i brugerrepræsentantgruppen blev derfor brugt på at besvare konkrete spørgsmål fra de andre ekspertgrupper. Spørgsmålene handlede blandt andet om, hvad der skal til, for at borgere selv efterspørger at være inddraget, og hvordan man som sundhedsprofessionel skal opføre sig, for at patienter og pårørende føler sig inddraget.

Fokus for gruppens sidste møde var, hvordan man som almindelig bruger, der ikke er udpeget som brugerrepræsentant, kan påvirke sundhedsvæsenet og bidrage med sin oplevelse af, hvad der er vigtigt for brugerne.

Medlemmer i ekspertgruppen

Du kan se en oversigt over medlemmerne i ekspertgruppen for brugerrepræsentanter her.