Tænketank for brugerinddragelse

Tænketank for brugerinddragelse blev etableret af ViBIS, Danske Regioner og KL i 2017. Formålet med tænketanken var at undersøge, hvordan inddragelse af patienter og pårørende kan øges og styrkes.

none

Tænketank for brugerinddragelse i sundhedsvæsenet var i udgangspunktet tænkt som et forum for deling og udvikling af viden om brugerinddragelse blandt kerneaktører i sundhedsvæsenet. Formålet var at finde nye og bedre veje til at forankre brugerinddragelse i det danske sundhedsvæsen.

Blandt politikere og klinikere har der længe været bred enighed om, at brugerinddragelse er en god idé, og at vi bør inddrage patienter og pårørende både i behandling, pleje og rehabilitering i individuelle forløb og i indretningen og udviklingen af sundhedsvæsenets ydelser. 

Men vi er stadig langt fra at være i mål. Mange patienter og pårørende føler sig ikke inddraget i vigtige beslutninger om behandling og pleje og vil gerne have mere indflydelse på, hvordan deres forløb tilrettelægges. Fra klinikerne ved vi, at der er mange organisatoriske og kulturelle barrierer at overvinde, før brugerinddragelse kan siges at være implementeret fuldt ud på alle niveauer i sundhedsvæsenet.

Der er brug for en mere koncentreret indsats for at få de gode intentioner til at blive til virkelighed og få brugerinddragelse til at blive en mere konkret del af praksis i klinikker og på hospitalsafdelinger i Danmark.

Samarbejde med Danske Regioner og KL

For at understøtte en bred forankring af brugerinddragelse i sundhedsvæsenet etablerede ViBIS i 2017 en tænketank i samarbejde med KL og Danske Regioner. Projektet var finansieret med 1,5 millioner kroner fra Sundhedsstyrelsens pulje til vidensopsamling om brugerinddragelse.

Tænketanken bestod af seks ekspertgrupper med 18-25 medlemmer i hver. Ekspertgrupperne omfattede henholdsvis kvalitetskonsulenter, klinikere og ledere fra både kommuner og hospitaler, repræsentanter fra de sundhedsfaglige uddannelser samt brugere og forskere.

Alle tænketankens medlemmer havde en særlig interesse for og erfaringer med brugerinddragelse inden for deres felt, og kunne derfor bidrage med værdifuld viden om udfordringerne ved brugerinddragelse i praksis.

Foruden at afdække eksisterende udfordringer, var formålet med tænketanken at formidle og udvikle ny viden om de emner, medlemmerne af ekspertgrupperne efterspurgte og klæde dem på til at være frontløbere for spredning af viden om brugerinddragelse i deres egne organisationer, og derved skabe bedre vilkår for øget brugerinddragelse i praksis.

Ekspertgruppemøder

Hver af de seks ekspertgrupper mødtes to til fire gange i løbet af projektperioden, som løb fra oktober 2016 til april 2018.

Ekspertgruppemøderne havde form af kreativ vidensdeling, hvor deltagerne havde mulighed for at udveksle erfaringer og sammen arbejde sig frem mod konkrete idéer til bedre udbredelse af brugerinddragelse i sundhedsvæsenet. Som inspiration til den kreative videndeling indledtes hvert møde med et vidensoplæg fra en ViBIS-medarbejder eller en ekstern ekspert på et område af særlig interesse for den pågældende ekspertgruppe. 

Manifest for brugerinddragelse

Som opsamling på tænketankens arbejde er der udformet et Manifest for brugerinddragelse – et holdningspapir, der opridser de indsatsområder, som de seks ekspertgrupper i Tænketanken ser som de vigtigste for at styrke brugerinddragelse i det danske sundhedsvæsen. Et tilhørende baggrundsnotat forklarer, hvorfor manifestets punkter er vigtige, og hvordan andre aktører kan bidrage til en positiv udvikling.

Manifestet blevet præsenteret ved et lanceringsevent på Christiansborg den 18. april 2018. Til lanceringen deltog Tænketankens medlemmer, ledere og beslutningstagere fra sundhedsvæsenet, samt repræsentanter fra de faglige selskaber, patientforeninger, diverse styrelser, sundhedsuddannelser og forskningsinstitutioner. Du kan læse nyheden fra lanceringen her.

none

Denne ekspertgruppe har arbejdet med, hvordan man kan håndtere udfordringerne ved at inddrage brugere i den kliniske hverdag.

none

Hvordan kan man skabe organisatoriske ændringer, der kan medvirke til at understøtte en kulturforandring i retning af mere brugerinddragelse?

none

Denne ekspertgruppe har arbejdet med, hvordan brugerinddragelse kan komme på dagsordenen på de sundhedsfaglige uddannelser og integreres i uddannelserne på den mest relevante måde.

none

Ekspertgruppen for ledere arbejdede med at identificere organisatoriske og ledelsesmæssige udfordringer med at implementere brugerinddragelse.

none

Opgaven for ekspertgruppen for forskere var at bidrage til en kvalificering af brugerinddragelse som forskningsfelt, og en udpegning af nye retninger for dansk forskning på området.

none

Denne ekspertgruppe fik til opgave at identificere de udfordringer, der kan opstå i samarbejdet mellem patienter og sundhedsvæsen.

Projektbeskrivelse

Tænketank for brugerinddragelse er et samarbejde mellem ViBiS, Danske regioner og KL.

Se projektbeskrivelse for tænketanken her.