Mål om patienter fortryder deres behandlingsvalg

Er patienter glade for den behandling, de har været med til at vælge? Eller har de fortrudt? Det kan du måle med dette redskab.

Når patienter er med til at træffe beslutninger om deres behandling, er der mindre sandsynlighed for, at de fortryder behandlingsvalget – simpelthen fordi de i højere grad vælger behandlinger, der er i overensstemmelse med deres værdier og præferencer.

Det viser studier af effekterne af metoden fælles beslutningstagning

Fælles beslutningstagning

En metode til individuel inddragelse, der sætter fokus på, hvordan man får truffet beslutninger, der tager højde for patientens behov og præferencer. Læs mere her.

Men hvordan kan man afdække, hvorvidt patienterne er glade for den beslutning, de har været med til at træffe, eller om de har fortrudt deres valg?

Det kan man eksempelvis med et måleredskab kaldet Decision Regret Scale, som er udviklet af forskere ved The Ottawa Hospital Research Institute i Canada.

Redskabet er nu blevet oversat til dansk og valideret af Center for Rygkirurgi og Forskning ved Sygehus Lillebælt i samarbejde med Center for Fælles Beslutningstagning.

Redskabet består af fem positive og negative udsagn om et behandlingsvalg, som patienten erklærer sig enig eller uenig i ud fra en fempunktsskala, der går fra "meget enig" til ’meget "uenig".

Hent redskabet her.