Nødvendigt at prioritere adgang til psykologhjælp

Nyhed
none

Sundhedsstyrelsen lægger op til stramninger af psykologordningen. Men det strider imod anbefalinger fra patientforeningerne.

Sundhedsstyrelsen vil stramme reglerne for danskernes adgang til psykologhjælp. Det er ifølge Danske Patienter stærkt problematisk, og strider både med anbefalinger fra patientforeningerne og konklusionerne i styrelsens egen rapport ”Sygdomsbyrden i Danmark”.

Psykiske problemer er årsagen til omkring halvdelen af alle langtidssygemeldinger og førtidspensioner. Samtidig er det den største sygdomsbyrde i Danmark, der udgør over 25 procent af det samlede sygdomsbillede – til sammenligning er tallet for kræft 17 procent.

Sundhedsstyrelsen skriver selv i rapporten "Sygdomsbyrden i Danmark", at WHO forudser, at unipolar depression vil være en af de to mest belastende sygdomme i 2020.

Derfor undrer det Danske Patienter, at Sundhedsstyrelsen nu lægger op til en stramning af, hvornår man kan få tilskud til psykologhjælp. Hvis man for eksempel henvender sig til sin praktiserende læge med symptomer på let depression skal man ifølge Sundhedsstyrelsen ikke længere henvises til psykolog, men i stedet behandles af egen læge.

Sundhedsstyrelsen ignorerer patientforeninger

Den udmelding strider imod de anbefalinger, som en af styrelsens egne følgegrupper netop er kommet med. Gruppen, hvor Danske Patienter var repræsenteret, har evalueret tilskudsordningen til psykologhjælp og flere af medlemmerne har indgivet kritiske høringssvar.

Blandt andre Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer, der repræsenterer en bred vifte af patientorganisationer med til sammen over en million medlemmer. Ifølge patientorganisationerne er den nuværende tilskudsordningen derimod for snæver. For eksempel kan patienter kun henvises til psykolog, hvis de efterlever et af 11 vurderingskriterier.

Psykologhjælp betaler sig – for den enkelte og for samfundet

Det mener Danske Patienter ikke er i overensstemmelse med hverken det nuværende sygdomsbillede eller den faglige viden om de samfundsøkonomiske konsekvenser, som manglende eller rettidig psykologhjælp kan have.

Flere undersøgelser peger eksempelvis på, at psykologhjælp til alle, der har brug for det, virker og har en positiv samfundsøkonomisk effekt. Når flere mennesker får hjælp i tide med øget livskvalitet til følge, kan flere bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet, og på den måde vil udgifter til eksempelvis sygedagpenge, fleksjobs og førtidspensioner minimeres, siger direktør Henrik Nedergaard fra Diabetesforeningen, der har repræsenteret Danske Patienter i følgegruppen

Samtidig viser en undersøgelse, som Danske Patienter har lavet, at patienter med fysisk sygdom er i overhængende risiko for at få psykiske men som en direkte konsekvens af deres somatiske diagnose. Taget i betragtning af, at antallet af patienter med kronisk sygdom er stigende, er det ifølge Danske Patienter nødvendigt at forebygge problemerne ved at prioritere en let adgang til hurtig psykologhjælp.

DF og S vil bevare hjælpen

En stor del af udgifterne til psykologordningen finansieres via satspuljen, som i øjeblikket er til forhandling. Ifølge Altinget.dk er både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne skeptiske overfor Sundhedsstyrelsen forslag. Danske Patienter håber, at de øvrige partier i forhandlingslokalet lytter til patientorganisationernes anbefalinger.

Læs Sundhedsstyrelsens evaluering af og anbefalinger til tilskudsordningen her.

Fakta

Sammenhæng mellem somatiske og psykiske lidelser:

  • Mennesker med kroniske eller livstruende sygdomme har en betydelig øget risiko for at få en depression som følge af deres somatiske lidelser, og en endnu større gruppe oplever perioder med psykiske reaktioner, hvor de har stort behov for hjælp og støtte.
  • For eksempel oplever 70 procent af alle kræftpatienter nedtrykthed og angst i varierende grad, og blandt mennesker med reumatologiske lidelser har 64 procent psykisk stress.

Læs mere her.

Læs mere

Danske Patienter og Danske Handicaporganisationer har udarbejdet et fælles notat om psykologordningen.

Læs notatet her.