Sejr for smertepatienter

Nyhed
none

Smertepatienter kan fortsat få tilskud til populær smertemedicin.

Danske Patienter har sammen med flere patientforeninger og fagfolk medvirket til, at smertepatienter fortsat kan få tilskud til flere forskellige smertelindrende præparater.

Det sker efter, at bl.a. Danske Patienter og flere faglige organisationer i en længere periode har arbejdet målrettet for at få Medicintilskudsnævnet til at droppe deres oprindelige plan om at fjerne det generelle tilskud til en gruppe smertestillende præparater, bl.a. Oxycodon.

Danske Patienter glæder sig over, at Medicintilskudsnævnet den 24. april 2012 besluttede at indstille til Sundhedsstyrelsen, at bl.a. smertelægemidlet Oxycodon fortsat bliver omfattet af medicintilskud.

Producent halverer prisen

Bevarelsen af medicintilskuddet blev sikret, da producenten Norpharmas pludselig offentliggjorde, at de ville sænke prisen på Oxycodon og andre af deres bedst sælgende smerteprodukter med 50 procent. 

Prissænkning gør, at Medicintilskudsnævnets tilskud stadig omfatter et bredt udvalg af smertemedicin, og muligheden for tilskud til smertemedicin er derfor ikke nær så snæver, som der først var lagt op til i Medicintilskudsnævnets høringsmateriale. 

Komplekst at være smertepatient

Medicintilskudsnævnets oprindelige plan ville have gået hårdt ud over patienterne. Smertepatienter har ofte meget komplekse forløb, hvor de er i kontakt med mange læger og kommer igennem utallige revurderinger af deres medicin. 

Danske Patienter frygtede derfor, at Medicintilskudsnævnets ændring af tilskud til smertemedicinen ville få både fysiske og psykiske konsekvenser for smertepatienterne og derved resultere i højere sundhedsudgifter.

Problematisk forslag afværget 

Prissænkningen på Oxycodon m.fl.. betyder, at man stadig kan få tilskud til disse præparater. Det er en sejr for mange smertepatienter. 

Men der er fortsat behov for udvidelse af smertepatienters adgang til lindrende medicin for at sikre optimal smertelindring til bl.a. kroniske smertepatienter, som har været gennem lange afprøvninger for at få den rette medicin.

Læs Danske Patienters høring over Medicintilskudsnævnets indstilling til fremtidig tilskudsstatus for stærke smertestillende lægemidler her.

Emne