Dårligt samarbejde har alvorlige konsekvenser

Nyhed

Ny undersøgelse viser, at dårlig kommunikation og koordination mellem hospitaler, læger og kommuner kan resultere i alvorlige skader - og i yderste konsekvens død.

På baggrund af 724 utilsigtede hændelser har Kræftens Bekæmpelse analyseret og konkluderet, at over halvdelen af de kræftpatienter, der udsættes for fejl, får fysiske skader. Hver sjette patient får mere alvorlige skader, mens 4 procent af kræftpatienterne får skader der er så kritiske, at patienten enten får varige mén eller dør.

Problemet er generelt

Hvad langt værre er, at fejl ved overgange er et generelt problem, som ikke kun gør sig gældende for kræftpatienter, men en lang række sygdomsgrupper. Danske Patienter har tidligere sat ansigter på statistikken af de patienter, der oplever konsekvensen af, at sundhedsvæsenets aktører ikke samarbejder.

I en tid med et stigende antal komplekse og kroniske patienter, og hvor stadigt flere behandlingsforløb går på tværs af afdelinger og sektorgrænser, er det ikke længere nok, at der bliver sat fokus på problemet – der skal handling til.

Nødvendigt med klar ansvarsfordeling

Danske Patienter har blandt andet foreslået forløbskoordinatorer og rehabiliteringsplaner som redskaber, der kan sikre den nødvendige koordination og ansvarsfordeling omkring patientens forløb. Derfor er det positivt, at Danske Regioner i forlængelse af Kræftens Bekæmpelses resultater har taget initiativ til at undersøge, om en tydeligere ansvars- og rollefordeling kan nedsætte risikoen for fejl.

Se Kræftens Bekæmpelses undersøgelse her.