200 millioner til psykiatrien er ikke nok

Nyhed
none

Økonomiaftalen for 2013 rummer gode intentioner, men mangler konkrete bud på løsninger af en række problemer i sundhedsvæsenet – blandt andet i forhold til psykiatrien.

I foråret fremlagde regeringen planen om at indføre en udredningsgaranti – en garanti for, at alle patienter kan få at vide, hvad de fejler, inden for en periode på maksimalt fire uger fra patienten har henvendt sig til lægen med sine symptomer første gang.

Danske Patienter var indforståede med, at implementeringen af den nye garanti ville tage noget tid – men havde en forventning om, at garantien ville træde i kræft og gælde for alle patienter inden for en tidsramme på cirka to år.

I økonomiaftalen for 2013 har man dog kun italesat garantien for patienter med fysiske sygdomme. Det er derfor stadig uklart, hvornår patienter med psykiske lidelser får ret til hurtig diagnosticering. Regering og regioner har nu afsat 200 millioner til at udbygge kapaciteten i psykiatrien, men det er langt fra nok, hvis man skal kunne sikre denne patientgruppe en hurtig udredning.

Kvalitet i det samlede forløb

Men det er ikke kun i forhold til psykiatrien, at økonomiaftalen skuffer. For selv om Danske Patienter er meget positive over for økonomiaftalens nye fokus på kvalitet, så er der alvorlige mangler.

Det er rigtig positivt, at man nu har nedsat konkrete mål for reducering af patientskader og nedbringelse af dødeligheden på landets hospitaler. Men, der mangler flere og mere nuancerede kvalitetsmål, som afspejler patienternes samlede udbytte af behandlingen på tværs af hospitaler, kommuner og almen praksis. 

For en hjertepatient, der skal opereres, er det som eksempel ikke lig god kvalitet, at der ikke sker fejl i forbindelse med hjerteoperationen, hvis patienten efterfølgende oplever fejl i rehabiliteringsforløbet. Der er derfor brug for et fokus på det samlede sygdoms- og behandlingsforløb, fordi det samlede forløb er det eneste, patienter forholder sig til.

Desuden er Danske Patienter usikre på de nye visitationskriterier, som man beskriver i økonomiaftalen. Paraplyorganisationen frygter, at kriterierne er indført som prioriteringsredskab i stedet for et redskab, der skal medføre øget kvalitet.