Behandling af depression i den gale retning

Nyhed

Det er stærkt bekymrende, at læger er nødt til at udskrive antidepressiv medicin med ringe effekt, fordi de ikke kan få lov at tilbyde psykologhjælp eller andre former for behandling.

Ifølge praktiserende lægers formand Henrik Dibbern (DR TV-Avisen 6. januar 2011), ser læger sig nødsaget til at udskrive antidepressive medicin, som ifølge Lægemiddelstyrelsen ofte har en ringe effekt, fordi de ikke kan få lov at tilbyde mennesker med psykiske lidelser psykologhjælp eller andre former for tværfaglige indsatser, der ville give et langt bedre behandlingsresultat af mennesker med ikke-psykotiske lidelser som angst, depression og stress.

Danske Patienter finder det stærkt bekymrende, at de ansvarlige myndigheder ikke tager psykiske lidelser mere alvorligt og tilbyder de nødvendige ressourcer til behandling, så lægerne kan henvise til de fagligt set bedste tilbud.

En halv million danskere lider af angst og depression

Det vurderes, at der i dag er op mod en halv million borgere, der lider af angst og/eller depression – psykiske lidelser, der udover de menneskelige omkostninger for den enkelte og dennes pårørende også koster samfundet dyrt i tabt arbejdsfortjeneste, sygedagpenge og i sidste ende førtidspension. Alene diagnosen depression koster i dag 14 milliarder kroner om året, skriver Danske Regioner i 2009 i rapporten "Psykisk sygdom og arbejdsmarkedet".

Danske Patienter mener, at denne sag er endnu et skridt i den gale retning i behandlingen af psykiske lidelser og desværre et udtryk for, at det psykiske område generelt er nedprioriteret. De manglende tilbud har store menneskelige konsekvenser for patienterne, og er i sidste ende også en væsentlig belastning for samfundsøkonomien, og derfor bør der handles nu!

Området sakl opprioriteres

Sundhedsstyrelsen skønner at 10-20 pcocent af den danske befolkning på et givet tidspunkt lider af en psykisk sygdom i varierende grad. For patienter, der lider af kroniske eller alvorlige sygdomme, er andelen endnu højere. Eksempelvis forekommer depression som følgesygdom hos en tredjedel af alle kræftpatienter, halvdelen af alle Sclerosepatienter og blandt hver femte patient med hjertelidelser.

Danske Patienter opfordre kraftigt til, at området nu opprioriteres, så mennesker med psykiske lidelser som angst, stress og depression fremover får den rigtige og nødvendige behandling.