Fælles budget skal sikre bedre samarbejde om patienter

Nyhed
none

Patienter falder alt for ofte mellem to stole, fordi hospitaler og kommuner ikke samarbejder om ansvaret for behandlingen. Derfor foreslår Danske Patienter fælles personale og økonomi i et nyt politisk indspil.

Der er behov for et stærkere og tættere samarbejde mellem den specialiserede behandling på hospitalerne og de tilbud, der skal hjælpe patienten videre derhjemme for en kortere eller længere periode. Det mener Danske Patienter, der i dag offentliggør et nyt politisk indspil om det borgernære sundhedsvæsen.

Et af de allerstørste problemer i sundhedsvæsenet er, at der ikke er tilstrækkelig sammenhæng mellem de to sektorer, og patienter falder ned mellem to eller flere stole og risikerer forringede behandlingsresultater og livskvalitet – og måske en genindlæggelse, siger Camilla Hersom, formand for Danske Patienter til Jyllands-Posten.

Ifølge Danske Patienter kan fælles økonomi og fælles sundhedspersonale sikre et stærkere og tættere samarbejde mellem de regionale og kommunale aktører – til gavn for patienterne.

Der er mange gode tanker om, hvordan samarbejdet kan blive bedre, men alle sidder i hver sin silo og ser verden derfra. Vi vil gerne slå hul på siloerne. For at sikre et fælles ansvar skal der også fælles økonomi og personale til for at tvinge de rigtige løsninger frem, siger Camilla Hersom til Jyllands-Posten.

Konkret foreslår Danske Patienter, at den fælles økonomi og sundhedspersonale skal starte i toppen ved de årlige økonomiaftaler mellem regeringen, Danske Regioner og kommuneforeningen KL i form af en særlig delaftale om den nære sundhed.

En aftale, som lægger linjerne for, hvad tilbuddene skal være, og hvad der er af økonomi til opgaven. Derefter skal aftalen naturligvis omsættes konkret i de enkelte regioner og kommuner, siger Camilla Hersom til Jyllands-Posten og peger på, at et større fælles ejerskab økonomisk også vil styrke inddragelse af patienter og pårørende i behandlingen.
Tre anbefalinger fra Danske Patienter

Fokus på det samlede behandlingsforløb:

  • Fælles finansiering og kapacitetsplanlægning mellem samtlige aktører i sundhedsvæsenet.
  • Tværfaglige forløbskoordinatorer til alle patienter i komplekse forløb.
  • Fælles adgang til data for både sundhedsprofessionelle og patienter.
  • Etablering af fleksible tværfaglige og tværsektorielle enheder mellem regioner, kommuner, speciallæger og almen praksis.

Udgangspunkt i det hele menneske:

  • Systematisk og konsekvent inddragelse af patienter samt mulighed for brugerstyret behandling.
  • Individuelle forløbsplaner til alle patienter. 
  • Inddragelse af – og støtte til – pårørende.

Sikring af ensartet og høj kvalitet: 

  • Forpligtende, faglige retningslinjer for de kommunale sundhedstilbud.
  • PRO-data som bærende element i kvalitetsudviklingen. 
  • Løft af de praktiserende lægers gatekeeper-, tovholder og koordineringskompetencer.

Se indspillet her.

Se indspillet her

Download indspillet ved at trykke på billedet:

Politisk opbakning: Forslag bør undersøges nærmere

Socialdemokratiet og Lægeforeningen er positive over for Danske Patienters forslag, og ser gerne, at det tværministerielle udvalg for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen tager forslaget op.

Læs mere på Altinget.dk her. 

Læs historien i Jyllands-Posten

Danske Patienters nye indspil til det borgernære sundhedsvæsen blev dækket af Jyllands-Posten den 28. oktober 2016.

Læs artiklen her.