Lad ikke kommunerne overtage ansvaret for gratis fysioterapi

Nyhed
none

Kommunerne vil overtage opgaven med den gratis fysioterapi. Danske Patienter frygter, at det vil medføre, at henvisningen af patienter bliver påvirket af økonomiske interesser.

Færre borgere får adgang til gratis fysioterapi. Det kan blive konsekvensen, hvis kommunerne overtager opgaven med at henvise patienterne. I dag er det lægerne fra almen praksis, der henviser patienter til fysioterapi, når de fagligt vurderer, at der er et behov – men det er kommunerne, der betaler regningen.

Hvornår er der gratis fysioterapi?
  • Gratis fysioterapi er det, man i sundhedsvæsnet kalder vederlagsfri fysioterapi. Det hører under sundhedsloven, og det kræver en henvisning fra lægen for at få adgang til ordningen.
  • Ordningen er målrettet mennesker med svært fysisk handicap samt mennesker med nedsat funktionsevne grundet en progressiv sygdom omfattet af diagnoselisten.
  • Formålet med ordningen er at forbedre, vedligeholde og forsinke forringelse af funktioner hos patienten.

Det er denne konstruktion, som en række sundhedsdirektører nu vil ændre på ved at lade opgaven med at visitere og henvise overgå til kommunen.

Det mener Danske Patienter er en dårlig idé. Den gratis fysioterapi skal være tilgængelig for alle borgere, der kan have gavn af den.

Øgede udgifter er en naturlig udvikling

Kommunernes kritik kommer efter, at der har været en stigning i udgifterne til ordningen. Stigningen skyldes, at stadig flere borgere modtager gratis fysioterapi. I de første fire måneder af 2017 modtog 58.711 personer gratis fysioterapi mod 56.676 i samme periode sidste år. Udgifterne per borger er dog faldet med 1,9 procent i perioden.

Ifølge Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter, er de stigende udgifter helt naturlige:

De stigende udgifter skal ses som en helt naturlig udvikling, da vi generelt lever længere. Adgangen til fysioterapi må ikke blive et spørgsmål om økonomi. Den skal komme alle de patienter, som vil kunne få gavn af behandling, til gode, udtaler hun.

Hos Danske Patienter frygter man, at kommunerne vil begynde at prioritere anderledes, hvis de overtager opgaven med at henvise og visitere den gratis fysioterapi – og det vil gå ud over patienterne.

Gratis fysioterapi skaber øget livskvalitet

Når en borger bliver henvist til gratis fysioterapi gavner det både borgeren og samfundet.

Ordningen styrker livskvaliteten hos rigtig mange patienter med svært fysisk handicap og progressive lidelser og hjælper dem til at opretholde deres funktionsniveau. Det betyder, at flere kan klare sig alene i hjemme, og bliver længere på arbejdsmarkedet. Det styrker ikke kun den enkeltes trivsel, men også samfundsøkonomien, forklarer Annette Wandel.

Det skal være et fagligt behov – og ikke økonomiske hensyn – der bestemmer, hvem der kan få fysioterapi uden egenbetaling. Derfor anbefaler Danske Patienter, at det fortsat er lægerne, der henviser borgerne uden for kommunalt regi.

Styrk den gratis fysioterapi

Der er i øjeblikket overenskomstforhandlinger på området, og her bør parterne i stedet udnytte muligheden til at styrke ordningen.

Jeg håber, at parterne ser overenskomstforhandlingerne som en mulighed for at løfte ordningen og ikke begrænse den. Ved at styrke samarbejdet mellem fysioterapeutklinikkerne og kommunerne kan der skabes større kvalitet og sammenhæng mellem den gratis fysioterapi og andre ydelser. Derudover bør ordningen udvides til at inkludere flere patientgrupper, som kan have gavn af behandling, siger Annette Wandel.

Danske Patienter appellerer til, at kommunerne ikke tænker i kortsigtede økonomiske prioriteringer, men i en langsigtet styrkelse af indsatsen.

Læs Danske Patienters politik om vederlagsfri fysioterapi her. 

Politik om vederlagsfri fysioterapi

none

Danske Patienter anbefaler, at den vederlagsfri fysioterapi fortsætter som en ordning under sundhedsloven. Se politik her.

Forebyg yderligere sygdom

håndvægte

Fysisk aktivitet kan være med til at mindske risikoen for yderligere sygdom. Danske Patienter har lavet et tema om forebyggelse. Her får du blandt andet gode råd til, hvordan du kommer igang med at dyrke motion.

Se hele temaet her.

Casekatalog: Rehabilitering

Rehabilitering er en vigtig del af sundhedsvæsenets samlede tilbud. Det sætter Danske Patienter fokus på med dette casekatalog, hvor du kan møde otte patienter med vidt forskellige rehabiliteringsforløb.

Hent casekataloget ved at klikke på billedet.