Vigtigt med styrket fokus på rehabilitering

Nyhed
none

Flere mennesker lever med kroniske sygdomme, både psykiske og fysiske eller begge dele samtidigt, og derfor er rehabilitering vigtigere end nogensinde før. Ny hvidbog sætter tiltrængt fokus på indsatsen i Danmark.

Når man rammes af en kronisk eller langvarig sygdom, bliver mange aspekter af hverdagslivet påvirket. Her kan en helhedsorienteret rehabiliteringsindsats, der tager udgangspunkt i den enkeltes perspektiv og livssituation, gøre en stor forskel:

Den enkelte skal understøttes i at leve et godt og meningsfuldt liv på trods af sygdom. Det er ikke nok, at man ser afgrænset på behandling af selve sygdommen  – man er også nødt til at se på, hvad den enkelte har behov for. Det kan være genoptræning af muskler, men det kan også være indsatser, der hjælper med at bevare tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Danske Patienters vicedirektør Annette Wandel.

I en ny hvidbog, som er udarbejdet af DEFACTUM i samarbejde med Videnscenter for Rehabilitering og Palliation, REPHA, bliver der sat fokus på rehabiliteringsindsatsen i Danmark. Bogen kommer også med fem konkrete anbefalinger til, hvordan området kan løftes. Det er der brug for, mener Annette Wandel:

Det stigende antal mennesker, som lever kronisk sygdom og ofte flere på samme tid på tværs af psykiatri og fysisk sygdom, gør betydningen af rehabilitering vigtigere end nogensinde før, siger hun og fortsætter:

Vi håber og vil arbejde for, at der med hvidbogen og anbefalingerne kommer et større fokus på området. Det er for eksempel et stort ønske fra mange patienter, at der kommer et bedre samarbejde på tværs af sektorer, forvaltninger og faggrupper, så de ikke selv skal være bindeled mellem de forskellige rehabiliteringsindsatser.

Vi skal uligheden til livs

Et selvstændigt – og stort – problem ved indsatserne i dag er også, at de ikke er lige tilgængelige for alle grupper af patienter – og i alle dele af landet. Det skal der laves om på, og derfor foreslår Danske Patienter blandt andet forpligtende kvalitetskrav i kommunerne, og at man laver systematiske indsatser for at række ud til de patienter, som af forskellige årsager er særligt udsatte.

Det må ikke være patientens postnummer der afgør, om de kan få den rette hjælp. Og det må heller ikke være op til den enkelte at finde det rigtige tilbud, for så ved vi, at vi taber dem, som er mest sårbare, siger Annette Wandel og slutter:

Hvis vi skal den stigende ulighed i sundhed til livs, så er rehabiliteringsområdet et helt afgørende sted at sætte ind.

Hvis du vil læse hvidbogen, så skal du bestille den via dette link.

Kontakt

Annette Wandel. Foto: Tea Petersen

Annette Wandel

Vicedirektør

Fem anbefalinger fra hvidbogen om rehabilitering

  1. Den enkelte persons behov, håb, ressourcer og hele livssituation skal danne afsæt for al aktivitet i rehabilitering
     
  2. Styrk fokus på personer med særlige behov, herunder blandt andet sårbare grupper, børn og pårørende
     
  3. Styrk den faglige kvalitet gennem forskning, vidensbasering, systematisk dataindsamling, monitorering og fælles nationale beskrivelser af rehabiliteringskompetencer
     
  4. Styrk koordinering og sammenhæng på tværs af lovgivning, forvaltningsområder og fagområder
     
  5. Hvidbogens indhold og anbefalinger operationaliseres og monitoreres