Alle med behov bør have ret til psykologhjælp

Høringssvar
none

Adgang til psykologhjælp bør fokusere på den enkeltes behov i stedet for de snævre kriterier, som Sundhedsstyrelsens nye vejledning er baseret på.

Sundhedsstyrelsens nye vejledning for henvisning til psykologhjælp med tilskud er baseret på så snævre kriterier, at den afskærer en stor gruppe patienter fra at få psykologhjælp. Adgangen bør i stedet fokusere på den enkeltes behov, foreslår Danske Patienter i et nyt høringssvar.

Sundhedsstyrelsens nye vejledning, for hvilke personer der kan få adgang til tilskudsberettiget psykologbehandling, er for snæver, mener Danske Patienter. Vejledningen fokuserer for meget på ydre begivenheder og ikke på, hvornår den enkelte har behov for psykologhjælp.

Fokus på den enkeltes behov

Med den nye vejledning er det et krav, at patienten har en diagnose eller har været udsat for en specifik hændelse, som voldtægt eller trafikuheld, for at få tilskud til psykologhjælp. Men de kriterier dækker langt fra de mange, der har behov for hjælp.

Ifølge Danske Patienter bør alle med behov for psykologhjælp have mulighed for at blive henvist med tilskud – på samme måde som patienter med somatiske lidelser har ret til behandling.

En udvidet adgang til psykologhjælp vil, ifølge Danske Patienter, være til gavn for den enkelte patients psykiske og fysiske velbefindende og dermed også for samfundsøkonomien.

Aldersbegrænsning for henvisning bør fjernes

Danske Patienter peger desuden på, at det er uhensigtsmæssigt at have en øvre aldersgrænse på folk, der lider af angst. I dag er det kun personer under 38 år, der kan få henvisning til psykolog i relation til angst. Det afskærer en stor gruppe fra at få hjælp, da angst ikke rammer en specifik aldersgruppe.

Ligeledes mener Danske Patienter, at det er problematisk, at der er en tidsbegrænsning for henvisning til psykolog. Denne er i dag på seks måneder og ekskluderer dermed de patienter, der har behov for hjælp på et senere tidspunkt. Ifølge Danske Patienter bør disse kriterier fjernes.

Læs hele høringssvaret her.

Psykologhjælp skal prioriteres

Psykiske problemer udgør 25 procent af det samlede sygdomsbillede. Derfor er det vigtigt at prioritere adgang til psykologhjælp.

Læs mere her. 

Fysisk sygdom har psykiske konsekvenser

Hent Danske Patienters rundspørge her.