Brugerbetaling på tolke er en dårlig idé

Nyhed

Det kan få alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden, hvis der bliver indført brugerbetaling på tolke, mener Lægeforeningen. Danske Patienter bakker op.

Hvis udlændinge selv skal betale for tolkebistand, når de bliver behandlet på et hospital, er det i strid med princippet om, at alle har let og lige adgang til sundhedsvæsenet. Det mener Lægeforeningen, der netop har sendt et brev til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. Danske Patienter er fuldstændig enige og bakker lægerne op.

Baggrunden for brevet er, at Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg i øjeblikket drøfter, om udlændinge, der har været i Danmark i mere end to år, skal betale, hvis de har behov for at få en tolk, når de er i kontakt med det offentlige – blandt andet når de får behandling på et hospital.

Danske Patienter bakker op om Lægeforeningens synspunkter omkring, at forslaget er en dårlig idé, fordi det strider grundlæggende imod Sundhedslovens bestemmelser om let og lige adgang til sundhedsvæsenet.

Det er et opgør med den lige og frie ret til sundhedsydelser, som vi heldigvis har i Danmark. Og det kan få alvorlige konsekvenser for patientsikkerheden og føre til øget ulighed i sundhed. Så det bliver et nej tak herfra, siger Danske Patienters formand Camilla Hersom.

Vigtig kommunikation går tabt

Ifølge Lægeforeningen kan det øge risikoen for, at der sker fejl i undersøgelser og behandling, hvis ikke patienter, der har behov for det, kan få stillet en tolk til rådighed. Det er Danske Patienter enige i.

Danske Patienter frygter blandt andet, at nogle patienter af nød vil bruge familiemedlemmer til at oversætte samtaler med lægen. Men det er ikke holdbart, mener formand Camilla Hersom.

Det vil ødelægge den fortrolighed, der bør være mellem lægen og den enkelte patient. Man kan også risikere, at vigtige nuancer eller oplysninger går tabt i kommunikationen med det resultat, at patientens symptomer bliver misforstået eller at patienten tager sin medicin forkert, siger Camilla Hersom og fortsætter: Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis en søn for eksempel skal oversætte beskeden til sin mor om, at hun er alvorligt syg. Men det kan blive en realitet, hvis forslaget stemmes igennem.

I en tidligere undersøgelse foretaget af Lægeforeningen vurderede ni ud af 10 læger, som dagligt bruger tolk i deres arbejde, at risikoen for fejl i behandlingen vil stige, hvis der indføres brugerbetaling.

I det brev, som Lægeforeningen netop har sendt til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg, advarer foreningen derfor kraftigt mod, at der indføres en betaling for tolkeydelser. Brugerbetalingen kan i værste fald kan komme til at betyde, at en stor gruppe af svage mennesker slet ikke får nogen behandling, fordi de ikke har råd til at betale for en tolk, og derfor helt undlader at opsøge behandling. 

Danske Patienter bakker op om Lægeforeningens synspunkter og opfordrer ligeledes til, at Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg dropper forslaget.

Læs brevet fra Lægeforeningen her.

Emne

Ulighed i sundhed

none

Lige adgang til behandling skal være en hjørnesten i det danske sundhedsvæsen. Det må aldrig være penge, adresse eller sygdomsbyrde, som afgør, hvilken kvalitet i behandling man har adgang til.

Læs Danske Patienters politik på området her.

Alvorlige konsekvenser

none

Det kan have uheldige konsekvenser for patienter, deres pårørende og for sundhedspersonalet, hvis der bliver indført egenbetaling på tolkebistand, vurderer Danske Patienter i høringssvar.

Læs høringssvaret her.