Brugerinddragelse kommer på skoleskemaet

Kompetenceudvikling
none

Eleverne på de sundhedsfaglige uddannelser skal lære om brugerinddragelse, inden de for alvor skal ud at arbejde i praksis.

Danske Patienter og ViBIS støtter op om et større fokus på brugerinddragelse i undervisningen på de sundhedsfaglige uddannelser. Derfor tilbyder ViBIS at uddanne undervisere i metoder og teori på området, så de kan give denne viden videre til eleverne.

Ude i praksis er der enormt stort fokus på at inddrage patienter i for eksempel beslutninger om deres behandling. Derfor skal de studerende trænes i, hvordan man inviterer patienten med ombord og faciliterer en god beslutningsproces, hvor patienten bliver hørt og får indflydelse på sin egen behandling, siger projektleder Josine Legéne fra ViBIS.

I efteråret 2016 holder ViBIS workshops for 18 undervisere fra de sundhedsfaglige uddannelser, og et lignende forløb bliver udbudt igen i foråret 2017. Målet er, at brugerinddragelse bliver tænkt ind i alle dele af uddannelsesforløbet for de studerende – både teoretisk og praktisk.

Brugerinddragelse bør have en betydelig plads på uddannelserne, fordi det er dét de studerende møder ude på hospitalerne og i kommunerne. Der er allerede en tendens til at inddrage borgere og patienter i højere og højre grad – og et politisk fokus på at skabe en mere inddragende kultur i sundhedsvæsenet, siger Josine Legéne.

Inspiration og sparring på tværs

På workshoppen får underviserne en grundig gennemgang af metoder og værktøjer til brugerinddragelse. De får også sparring og inspiration til deres egen undervisning på tværs af specialer.

Deltagerne på workshoppen er typisk lektorer og adjunkter fra de sundhedsfaglige uddannelser: Sygeplejerske-, fysioterapeut-, ergoterapeut-, radiograf- og jordemoderuddannelsen og uddannelsen i sundhed og ernæring.

I videoen neden for kan du møde Jette Rasmussen, der underviser på University College Lillebælt. Jette er tidligere deltager – hør, hvad hun fik ud af workshoppen.

Uddannelse i inddragelse

Vil du gerne blive bedre til at inddrage patienter og borgere? Og har du brug for en generel introduktion til metoder om inddragelse?

Så tilbyder ViBIS kurser og workshops, hvor du kan få udviklet dine kompetencer.

Læs om kompetenceudvikling her.