Danskere med kroniske sygdomme forventer permanente konsekvenser af coronakrisen

Nyhed
none

De fleste patienter med kroniske sygdomme har oplevet at være mere socialt isoleret under coronakrisen end før. Og over halvdelen frygter, at de ikke kommer til at leve deres liv igen, som før krisen.

Selvom tætbefolkede gader og stræder rundt om i det danske sommerland gør, at samfundet nærmest ligner sig selv igen, er coronakrisen ikke slut endnu. Langt fra.

Især for de mange mennesker, som er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af COVID-19, er sygdommen stadig en højaktuel trussel. Det understreger de foreløbige resultater fra en ny undersøgelse, udført af forskningsenheden DEFACTUM under Region Midtjylland.

I undersøgelsen indgår svar fra 1.041 borgere fra ti midtjyske kommuner, som har mindst en kronisk sygdom eller på anden måde er særligt sårbare i forhold til COVID-19.

Coronavirussen er her stadig

Af dem svarer mere end halvdelen, at de frygter, at de ikke kommer til at leve deres liv igen, som før coronakrisen. En femtedel har oplevet at føle sig alene eller ensom i over halvdelen af tiden. Og hele otte ud af 10 har oplevet at være væsentligt mere socialt isolerede sammenlignet med før coronakrisen.

Coronavirussen viser hele tiden nye, ubehagelige sider af sig selv. Og denne undersøgelse sætter en tyk streg under, at virussen har store konsekvenser – ikke alene for dem, der bliver smittet, men også for de mange, der har ekstra god grund til at være bekymret for at blive det. Derfor er det så vigtigt, at vi alle sammen stadig passer på os selv og hinanden ved følge myndighedernes anbefalinger, som er at holde afstand, spritte hænder og hoste ned i albuen. Også selvom meget ellers kan se ud og føles som før, siger formand Klaus Lunding, Danske Patienter.

Det er vanskeligt at sætte tal på, hvor stor gruppen af mennesker, der er i særlig risiko for at blive alvorligt syge af corona er. Den omfatter både ældre, svært overvægtige og patienter med en række forskellige kroniske sygdomme, blandt andet diabetes, kræft og lunge- og hjertesygdomme. Så Danske Patienter skønner, at gruppen i hvert fald tæller en million danskere – mindst.

Fælles for rigtig mange er, at det jo ikke er synligt, at de er i den særlige risikogruppe. Du kan ikke se, om ham eller hende foran dig i køen har diabetes eller en hjertelidelse, og derfor er vores klare, klare opfordring, at man fortsætter med at tage hensyn, siger Klaus Lunding.

De foreløbige resultater vil blive fulgt op af yderligere forskning, som forventes publiceret i løbet af 2021.

Hent undersøgelsen her

Du kan læse mere om forskningsprojektet og hente den foreløbige undersøgelse hos DEFACTUM.