Bekymrende lille løft af kommunal velfærd

Nyhed
none

Der har længe været behov for at løfte kvaliteten af det kommunale sundhedsvæsen, men med den nye og stramme økonomiaftale bliver det svært, vurderer Danske Patienter.

1,4 milliarder kroner. Det lyder måske af meget, men ud af et samlet budget på 275 milliarder er der tale om et meget beskedent løft, som skal dække et stort velfærdsområde med både plejehjem og specialiserede sundhedsindsatser.

Det dækker dårligt nok den demografiske udvikling, hvor der kommer flere ældre og flere borgere med kroniske sygdomme. Der mangler i forvejen kapacitet og kompetencer, og derfor havde vi forventet en større økonomisk ramme.
- Klaus Lunding, formand for Danske Patienter

Kan betyde dårligere kvalitet

Ifølge Danske Patienter har der længe været behov for at styrke kvaliteten, men med den nye aftale bliver det svært blot at fastholde det nuværende niveau.

Kommunerne får flere og mere komplicerede opgaver, og derfor er det bekymrende for kvaliteten af patienternes behandling i det nære sundhedsvæsen, at pengene ikke følger med, siger Klaus Lunding og peger på, at nedlæggelse af sengepladser og nærhedsfinansiering er med til at presse stadigt flere patienter ud af hospitalerne og ind i det kommunale system.

Også i forhold til de mere specialiserede opgaver i kommunerne er aftalen for stram, mener Danske Patienter. For eksempel er der i stigende grad behov for at styrke den opfølgende indsats af mennesker med psykiatriske lidelser, ligesom indsatsen med at hjælpe udsatte unge med kroniske fysiske og psykiske diagnoser til en god hverdag er en vigtig opgave, som i fremtiden vil kræve flere – ikke færre – ressourcer.

Positivt med midler til fælles indsats om digitalisering

Aftalen indeholder dog også gode elementer. Danske Patienter roser blandt andet, at der er afsat midler til coronahåndtering og fælles arbejde om digitalisering.

Mange patienter efterspørger digitale sundhedsløsninger, fordi det gør deres hverdag nemmere, så det er rigtig positivt, at aftalen vil løfte netop dét område.
- Klaus Lunding

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42

Digital kontakt med sundhedsvæsenet

Langt de fleste af de patienter, der har erfaringer med videokonsultationer og anden digital kontakt med sundhedsvæsenet, vil have mere af samme skuffe. Det viser en undersøgelse, som Wilke har lavet for Danske Patienter.

Læs undersøgelsen.