Større fokus på børns ønsker i kliniske forsøg

Høringssvar
Barn læge

Det kan få stor betydning for helbred og livsvilkår senere i livet, når børn og unge deltager i kliniske forsøg med lægemidler. Derfor opfordrer Danske Patienter til, at mindreårige i højere grad bliver inddraget og selv giver samtykke til at deltage.

Danske Patienter ser positivt på udkastet til bekendtgørelsen om kliniske forsøg med lægemidler, men ønsker en mere udførlig instruktion til, hvordan børn under 18 år bliver inddraget i tilstrækkelig grad.

Eksempelvis kan en behandling med genterapi til mennesker med muskelsvinddiagnosen SMA hverken indstilles eller fortrydes. Langtidseffekten af behandlingen og eventuelle bivirkninger senere i livet er tilmed ukendte.

Derfor skal børn selv være med til at træffe beslutningen om så afgørende behandlingsformer i fællesskab med forældrene.

Vi anbefaler derfor, at der udarbejdes særlige guidelines, som industrien skal følge, som minimum i forhold til informationen og samtykke for forsøgspersoner mellem 5 og 15 år. Vi anbefaler desuden, at børn over 13 år selv skal give samtykke, før de kan inkluderes i kliniske forsøg, skriver Danske Patienter i høringssvaret.
​​

Læs hele høringssvaret.