Åbent brev: Pårørende børn mangler rettigheder

Åbent brev
Logoer til åbent brev

Der er et stort uforløst potentiale i at hjælpe børn, som er pårørende. Selvom problemet er anerkendt og veldokumenteret, får mange børn ikke den nødvendige støtte og hjælp, skriver Danske Patienter i et åbent brev sammen med Kræftens Bekæmpelse, Børns Vilkår og Det Nationale Sorgcenter.

Hver dag mister fem børn i Danmark en af deres forældre. Årligt oplever op mod 125.000 børn og unge at have en alvorligt syg forælder eller søskende. Næsten 300.000 børn vokser op i familier med psykisk sygdom.

Mange af disse børn trives dårligere end deres jævnaldrende og har øget risiko for langsigtede følger senere i livet. Hvis børnene ikke får den rette hjælp, vil de have en forhøjet risiko for blandt andet depression, ikke at gennemføre en uddannelse, misbrug af alkohol og antidepressiv medicin, øget dødelighed samt at opleve social isolation og ensomhed. Der er med andre ord betydelige menneskelige og økonomiske omkostninger forbundet med børn, der vokser op i familier med alvorlig sygdom og tab.

Der er derfor et stort uforløst potentiale i at hjælpe børn, som er pårørende. Problemet er anerkendt og veldokumenteret. Alligevel får mange børn ikke den nødvendige støtte og hjælp.

Ny lovgivning er afgørende

I et åbent brev til samtlige sundheds- og psykiatriordfører skriver Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, Børns Vilkår og Det Nationale Sorgcenter, at der er behov for ny lovgivning på området, som kan sikre, at pårørende børn får den nødvendige hjælp.

Lovgivningen skal forpligte kommuner og regioner til systematisk at opspore børn, som er pårørende samt henvise børn, som har behov for yderligere støtte og hjælp. Erfaringerne fra Norge viser, at lovgivningen hjælper til at sætte fokus på området og bidrager til at ændre praksis. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har oplyst arbejdsgruppen om, at der er foretaget en økonomisk beregning, som viser, at det vil koste i omegnen af 35 mio. kr. årligt at implementere Sundhedsstyrelsens anbefalinger som lovgivning på området.

Skylder vi ikke vores børn at afsætte de nødvendige midler til at få lavet en ny lovgivning for børn som pårørende? Det synes vi, står der blandt andet i brevet.

Læs hele brevet her.

Kontakt

Johanne Kure. Foto: Tea Petersen

Johanne Kure

Chefkonsulent
33 41 47 54