Der mangler sammenhæng i sundhedsvæsenet

Nyhed
none

Danske Patienter sætter i et nyt katalog ansigter på de patienter og pårørende, der mærker konsekvenserne af et sundhedsvæsen, der ikke hænger sammen.

Danske Patienter kommer i et nyt udspil med konkrete løsninger til en bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet – i kataloget ”Mangel på sammenhæng i sundhedsvæsenet – fortalt af patienter og pårørende” har foreningen samlet fortællinger fra ni danskeres oplevelser med sundhedsvæsenet. Målet er at give politikerne et indblik i patienternes virkelighed.

Hvad enten du skal behandles for diabetes, kræft, sclerose, anoreksi eller hjerteproblemer kan du forvente at komme i kontakt med en række sektorer i sundhedsvæsenet. Og det er ikke altid lige let finde ud af, hvem der har ansvaret for hvad, og hvem der ved, hvilken behandling der samlet set er bedst for dig.

Overblikket mangler

Når kommunikationen mellem sektorer i sundhedsvæsenet ikke fungerer, kan det betyde, at livsvigtige prøvesvar ikke bliver sendt videre, at oplysninger om væsentlige medicinændringer ikke bliver delt, eller at patienten bliver kastet magtesløst rundt mellem forskellige afdelinger, uden at nogen har overblikket, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

I 2012 blev der rapporteret 155.791 utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet. Og når patienter krydser én eller flere speciale- eller sektorgrænser, stiger risikoen for fejl.

En bedre sammenhæng i patientforløb vil ikke alene give patienterne tryghed og færre frustrationer, men også reducere antallet af fejl i overgange og løfte den sundhedsfaglige kvalitet, siger Morten Freil.

I kataloget kommer Danske Patienter med fem bud på konkrete løsninger, som kan forbedre sammenhængen og sikre bedre inddragelse af patienter og pårørende. Derudover fortæller ni danskere om deres personlige oplevelser, som understreger vigtigheden af et sammenhængende sundhedsvæsen.

Skjulte spiseforstyrrelse via diabetes 

En af patienterne i kataloget er 29-årige Ida Hansen, der både har diabetes og kæmper med en spiseforstyrrelse. De to sygdomme er blevet behandlet helt uafhængigt af hinanden, og det har haft store konsekvenser for Ida Hansen.

Fordi man primært fokuserede på min diabetes, var der til at begynde med ingen, der opdagede min spiseforstyrrelse. Og det har givet mig komplikationer i forhold til min diabetes. Og da jeg kom i behandling for min spiseforstyrrelse, var det nemt at snyde psykologen til at tro, at mine symptomer havde noget med min diabetes at gøre – og ikke var knyttet til min spiseforstyrrelse, fortæller Ida Hansen i kataloget.

Læs hele casekataloget her.

Fakta

Fem bud på løsninger der kan forbedre sammenhængen i sundhedsvæsenet:

1. Individuel forløbsplan
2. Forløbskoordination
3. Rehabiliteringsplan
4. Telemedicin
5. Pårørendeinddragelse